Hyppää pääsisältöön

Reittiopas uudistui: matkanteko helpottuu matkahaulla ja reaaliaikaisella pysäkkitiedolla

Joukkoliikenteen palveluiden, aikataulujen ja reittien löytäminen on nyt Suomessa helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Opas.matka.fi-reittiopas uudistui 30.3. Samalla myös eri joukkoliikennepalveluiden tuottajien reittiopaspalvelut paranevat, sillä ne käyttävät pääosin saman taustajärjestelmän tietoa koko Suomesta aiempaa kattavammin.

Uudistusten jälkeen matkahaku muokkautuu itsestään matkustamisen aikana. Lisäksi liikenneyhteyksien reaaliaikaiset tiedot näkyvät aiempaa kattavammin, kuten linja-auton saapumisaika pysäkille ja muut sijaintitiedot. Reittiopaspalvelu sisältää myös entistä parempaa häiriö- ja poikkeustietoa.
 

Reittiopas kattaa merkittävän osan Suomen kaupunkiseuduista

Reittiopaspalvelu sisältää jo HSL:n, Nyssen ja Oulun seudun joukkoliikenteen ja Fintrafficin junaliikenteen reaaliaikatiedon. Reittioppaan uuden reititysmoottorin ja reaaliaikapalvelun käyttöönotto on tehnyt mahdolliseksi julkaista kattavampaa joukkoliikenteen reaaliaikatietoa valtakunnallisesti. Palvelu laajeneekin kattamaan arviolta 16 uutta toimijaa sisältäen operaattorin reaaliaikadataa Raumalta ja viranomaisten tietoja mm. Vaasan, Jyväskylän, Rovaniemen ja Kajaanin alueilta.

Reittiopaspalvelussa mukana ovat lisäksi seuraavat uudet toimijat: Turun seudun Föli, Kuopion seudun Vilkku, Lahden seudun liikenteen LSL, Vaasan Lifti, Joensuun seudun joukkoliikenteen JoJo, Hämeenlinna, Lappeenrannan joukkoliikenteen Jouko, Kotkan seudun joukkoliikenne, Kouvolan Koutsi, Rovaniemen paikallisliikenteen Linkkari, Kajaani ja Rauma.
 

Oman liikennepalvelun tiedot näkyviin reittioppaassa

Fintraffic operoi valtakunnallista liikkumispalveluiden tietojen avointa yhteyspistettä. Kun julkinen tai yksityinen toimija haluaa saada liikennepalvelunsa reaaliaikaisia tietoja näkyviin reittioppaassa, se onnistuu listaamalla palvelunsa yhteyspisteeseen https://finap.fi/#/  ja olemalla yhteydessä Fintrafficiin (nap@fintraffic.fi). Kyseisen yhteyspisteen kautta tiedot voidaan julkaista myös valtakunnallisessa reittioppaassa.

Nyssen ja HSL:n reittioppaat sekä valtakunnallinen opas.matka.fi-reittiopas käyttävät yhteistä Digitransit -palvelualustaa. Kaikkien reittioppaiden ylläpidosta ja kehityksestä vastaa HSL tiiviissä yhteistyössä Fintrafficin ja TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n kanssa.

Fintraffic kokoaa yhteen kaikki julkisten kulkuneuvojen aikataulut ja reitit valtakunnallisen opas.matka.fi- reittioppaan alle. Sekä kauko- että lähiliikenteen aikataulut ja vuorot sisältävä palvelu näyttää linja-autojen, raitioteiden, metron, junien sekä lautta- ja lentoyhteyksien tiedot.

Jaa