Hyppää pääsisältöön
Rahtialus merellä

Port Activity vuoden 2021 Seatrade Awardsin finaaliin – innovatiivinen satamasovellus synnytti uuden ekosysteemin

Julkaistu 15.9.2021

Fintrafficin ylläpitämä Port Activity -sovellus valittiin SAMK:n tekemän hakemuksen pohjalta vuoden 2021 Seatrade Awardsin finalistiksi uudessa Port & Terminal Digital Technology Award -kategoriassa. Palkintotapahtuma järjestetään yhteistyössä Lloyd’s Listin kanssa.

Hakukriteereiden perusteella valitussa kategoriassa etsittiin innovatiivisen satama- ja terminaaliteknologian kehittämistyötä tai applikaatiota, joka tukee selkeästi jonkin tietyn tavoitteen saavuttamista. Kansainvälinen paneeli valitsi kunkin kategorian finaaliin viisi hakijaa.

- Tämä on mahtava juttu, sillä finaalitapahtumassa sovellus saadaan esiteltyä isosti kansainväliselle yleisölle. Meillä on nyt mainio tilaisuus luoda globaalia kiinnostusta ja uutta vientiä Suomelle digitalisaation avulla, kehuu SAMK:n hankepäällikkö ja projektia alkujaan käynnistämässä ollut Heikki Koivisto.

Seatrade Awards, yhteistyössä Lloyd’s Listin kanssa nostaa vuosittain näkyville yritykset, jotka ovat omalla toiminnallaan asettaneet uusia standardeja merenkulkualan menestykselle. Tänä vuonna palkintoseremoniaa vietetään virtuaalisesti 3.11.2021.

Sovelluksen kehitystyössä tarkasteltiin koko toimintaympäristöä

Port Activityn kehitystyössä ei keskitytty vain tiukasti sovellukseen, vaan tarkasteltiin laajasti koko sataman toimintaympäristöä. Näin saatiin luotua sovellus, joka tarjoaa aidosti toimivia ratkaisuja satamatoimijoiden tarpeisiin. Satamat voivat jatkokehittää open source -pohjaisesti rakennettua sovellusta omaan käyttöönsä sopivaksi sekä jakaa halutessaan kehittämiään ominaisuuksia muiden satamien kanssa.

- Rauman ja Gävlen satamien sidosryhmät olivat aktiivisesti mukana kehitystyössä pilottivaiheessa, ja nyt sovellusta käyttävät satamat kehittävät sitä osaltaan eteenpäin. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman kaikkien osapuolten hyvää tiimityötä, kiittää Koivisto.

Projektin aikana keskityttiin tiedon keräämisen lisäksi tarkastamaan, kuinka hyvin järjestelmiin tulevat tiedot pitävät paikkansa, mikä lisäsi sovelluksen kautta saatavan tiedon luotettavuutta ja paikkaansa pitävyyttä. Sovellus toteutettiin osana EU-rahoitteista Central Baltic -ohjelman STM Efficient Flow -hanketta, jonka päättyessä Fintraffic tarjoutui ottamaan vastuun sovelluksen ylläpidosta.

- Sovelluksen kautta on saatu luotua toimiva ekosysteemi. Satamat itse tietävät parhaiten, millaisia ominaisuuksia he tarvitsevat, me tarjoamme toimintojen pohjaksi valmiin alustan, jota on helppo räätälöidä. Port Activity on malliesimerkki yhdessä kehittämisestä, kertoo Fintrafficin meriliikenteenohjauksen hankepäällikkö Olli Soininen.

Sovellus kerää satamatoimijoiden yhteiset tiedot avoimesti samaan paikkaan

Port Activity -sovellus kerää kaikkien satamatoimijoiden kannalta olennaista tietoa saman applikaation alle eri järjestelmistä. Fintraffic tarjoaa palvelua varten neutraalit ja yhteiset rajapinnat, joihin on koottu kaikkia satamatoimijoita koskevat tiedot. Ensimmäisenä sovellukseen tulivat aikatiedot, nyt mukaan lisätään säätietoja ja geoalueita.

Sovellus toimii tietokoneen lisäksi mobiililaitteilla, minkä ansiosta ruutuja ei tarvitse päivystää enää paikan päällä ympäri vuorokauden. Tämä tehostaa etenkin päivystystoimintaa satamissa. Sovelluksen kautta tuleva informaatio vähentää myös merkittävästi sähköpostien ja puheluiden määrä.

- Toivon, että saamme sovellukselle mahdollisimman laajaa näkyvyyttä, sillä nyt kyse ei ole vain hienoista puheista, vaan työ näkyy konkreettisesti käytännön tasolla ja vastaa satamien aitoihin tarpeisiin. Olemme Suomessa monessa mielessä digitalisaation uranuurtajia, pohtii Koivisto.

Jaa