Hyppää pääsisältöön
Rahtilaiva ulapalla. Kuvituskuva

Port Activity App tarjoaa uusia työkaluja merenkulun päästötavoitteiden täyttämisen tueksi

Yksi merenkulkualan keskeisimpiä tavoitteita on merenkulun päästöjen vähentäminen. Merilogistiikan tehokkuuden parantamiseen kehitetty Port Activity App auttaa nyt satamia ja merenkulkualan toimijoita kestävän kehityksen tavoitteissa myös juuri julkaistun päästölaskentatoiminnon avulla. Päästölaskenta on osa sovelluksen kasvavaa vastuullisuus-kokonaisuutta, johon kuuluvat muun muassa jätekuittijärjestelmä jätetyistä jätteistä, laituripaikkasuunnittelu sekä Just-in-Time -suunnittelujärjestelmät saapuville laivoille.

Port Activity App on sovellus, joka auttaa merilogistiikan toimijoita ja satamia kehittämään toimintaansa entistä tehokkaampaan suuntaan reaaliaikaisen alus- ja satamatiedon avulla. Nyt tarjolla on satamille uusia, ekologisempia toimintatapoja tukevia työkaluja myös päästöjen mittaamiseen ja seurantaan.

Port Activity App tarjoaa Polo-laajennuksensa kautta suomalaisille satamille uutuutena päästölaskennan laivojen satamavesialueen päästöistä. Juuri julkaistu uusi päästölaskentatyökalu on tarjolla kaikille Port Activity Appia käyttäville suomalaisille satamille, ja se on otettavissa käyttöön heti. Päästölaskentatoiminto toimii laiturikohtaisesti, ja sen käyttö on skaalattavissa, jolloin siihen voidaan sisällyttää esimerkiksi aluksen päästölaskelmat satamien välillä tai vastaavasti sisällyttää laskentaan halutut maaoperaatiot, kertoo Fintrafficin meriliikenteenohjauksen hankepäällikkö Olli Soininen.

Teknologiatalo Unikien sekä päästölaskentaan ja energiatehokkuuteen erikoistuneen Envare Solutions Oy:n kanssa kehitetty laivojen päästölaskenta sisältää väyläajot, satamasiirrot ja laiturissa oloajan. Laskenta alkaa, kun laiva saapuu sataman vesialueelle ja päättyy laivan poistuessa sieltä. Päästölaskenta kattaa yhdeksän eri päästöluokkaa ja noudattaa kansainvälisiä standardeja.

Suomi on sitoutunut EU:n päästövähennystavoitteisiin sekä Kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n tavoitteisiin meriliikenteen päästöjen vähentämiseksi. EU:n yleisenä kasvihuonekaasupäästöjen vähennystavoitteena on 55 % vähennys vuosien 1990 ja 2030 välillä sekä ilmastoneutraalius vuonna 2050. IMO:n alustavassa kasvihuonekaasustrategiassa päästövähennystavoitteiksi on puolestaan sovittu kuljetussuorituksesta aiheutuvien keskimääräisten CO2-päästöjen osalta 40 % vähennys vuoteen 2030 mennessä, minkä jälkeen tavoitteena on 70 % vähennys vuoteen 2050 mennessä vuoden 2008 tasoon verrattuna. Lisäksi tavoitteena on vähentää kansainvälisestä meriliikenteestä aiheutuvia kasvihuonepäästöjä vähintään 50 % vuoteen 2050 mennessä vuoden 2008 tasoon verrattuna. Samalla pyritään päästöjen vaiheittaiseen poistamiseen siten, että CO2-päästövähennykset vastaavat Pariisin ilmastosopimuksen lämpötilatavoitteita.

Port Activity App on osa Fintrafficin meriliikenteenohjauksen ekosysteemityötä, jossa tiiviillä merellisten toimijoiden yhteistyöllä ja uusilla digitaalisilla ratkaisuilla pyritään edistämään merenkulun ja sen logististen ketjujen datanvaihtoa ja tilannekuvan rakentamisesta. Port Activity App kerää kaikkien satamatoimijoiden kannalta olennaista tietoa saman applikaation alle eri järjestelmistä. Port Activity on rakennettu open source -pohjaisesti, minkä ansiosta satamat voivat räätälöidä sen omiin tarpeisiinsa sopivaksi.

Jaa