Hyppää pääsisältöön
lentomittauskone

Patria toimittaa lentomittausjärjestelmän asennus- ja modifikaatiopaketit Fintrafficille ja lisätyyppihyväksynnän Suomen Ilmailuopiston Embraer Phenom lentokoneisiin

Patria toimittaa Fintrafficin kehittämään lentomittausjärjestelmään modifikaatio- ja asennuspaketit sekä lisätyyppihyväksynnän STC (Supplemental Type Certificate) kahteen Suomen Ilmailuopiston omistamaan Embraer EMB-500 Phenom 100 –liikesuihkukoneeseen.

Muutostyö ja koelento-ohjelma toteutetaan kolmikantaisena yhteistyönä Patrian, Fintrafficin ja Suomen Ilmailuopiston kesken. Lentomittaustoiminta uudella konetyypillä on tavoitteena aloittaa vuoden 2025 alussa.

”Sopimuksen myötä Patria vahvistaa edelleen osaamistaan siviilikoneiden modifikaatioiden alueella ja kerryttää lisää kokemusta nopeiden ja paineistettujen suihkukoneiden muutostöistä. Uuden ja suorituskykyisen lentomittausjärjestelmän kotimainen toteutus takaa huoltovarmuuden sekä ensiluokkaisen ylläpito- ja jatkokehityskyvyn. Modifikaatio- ja asennussuunnittelussa hyödynnämme Patrian pitkää kokemusta ja asiantuntemusta ilmailuteollisuuden toimialalta”, sanoo Patrian Joint & Security -toimintojen johtaja Mikko Viitaniemi.

Lentomittaus on tärkeä osa Fintraffic Lennonvarmistuksen toimintaa, sillä varmistetaan asiakkaille annettavat turvalliset ja sujuvat palvelut sekä taataan osaltaan lentoliikenteen jatkuvuus. 

”Lennonvarmistuspalveluissa käytettäviä laitteita mitataan tietyin aikavälein sekä ilmasta että maasta käsin. Ilmasta käsin tehtävien mittausten tavoitteena on varmistaa, että lennonvarmistuksessa käytettävät järjestelmät toimivat suunnitellusti ja ilma-alusten vastaanottama tieto on oikein. Tämän sopimuksen mukaisella yhteistyöllä parannamme toimintavarmuutta, kun lentomittauskäyttöön saadaan lisäkapasiteettia. Kolmen kotimaisen yhtiön yhteistyö on myös Suomen huoltovarmuuden kannalta merkittävä asia”, kertoo toimitusjohtaja Raine Luojus Fintrafficin lennonvarmistuksesta.

“Mittauslennot tarjoavat hienon mahdollisuuden Suomen Ilmailuopistolle (SIO) laajentaa Embraer Phenom 100 (EMB-500) lentokoneiden käyttöä ja SIO:n lennonopettajille loistavat mahdollisuudet hyödyntää pitkää kokemustaan Embraer Phenom -lentokoneiden operoinnissa”, sanoo Juha Siivonen, Suomen Ilmailuopiston toimitusjohtaja.

Kuva: Suomen Ilmailuopisto

Jaa