Tieliikenteen liikennemääristä on saatu vuoden alusta alkaen entistä tarkempaa tietoa. Tämä tukee muun muassa liikennesuunnittelua, tienpitoa ja liikenteen ympäristövaikutusten arviointia. Yli kolme vuotta kestäneen järjestelmäkehitystyön seurauksena uudet tietojärjestelmät ovat nyt täysimääräisesti käytössä.
"Liikennelaskennan tuottamia tietoja käytetään hyvin laajasti aina tieverkon rakentamisen ja korjaamisen suunnittelusta tiestön kunnossapidon ja esimerkiksi koulukyytien, meluntorjunnan ja nopeusrajoitusten suunnitteluun. Uudistetun liikennelaskentajärjestelmän myötä voimme nyt käyttää tässä pohjana entistä tarkempia tietoja ja samalla kohdistaa laskentaa alueille, joista tietoa tarvitaan eniten”, kertoo Fintrafficin tieliikenteenohjauksesta palvelupäällikkö Eetu Karhunen.
Fintrafficin yleinen liikennelaskenta tuottaa vuosittain liikennemäärätiedot koko Suomen maantieverkolta. Yleistä liikennelaskentaa toteutetaan koko maassa valtion omistamalla tieverkolla, jota on noin 78 000 km. Kaikkiansa liikennetiedot tuotetaan 18 000 laskentavälille ympäri Suomea. Liikennelaskenta tuottaa tiedot ajoneuvomäärien lisäksi muun muassa ajoneuvoluokista sekä ajonopeuksista ja -suunnista.
Liikkumistieto täydentämään yleistä liikennelaskentaa
Liikennelaskentajärjestelmän runko muodostuu maanteidemme liikenteen automaattisista mittauspisteistä (LAM-piste) ja yleisestä liikennelaskennasta, mikä puolestaan koostuu lyhytaikaisista maasto-otoslaskennoista. Tätä liikennelaskentajärjestelmää on lähdetty viime vuosina täydentämään uusilla tietolähteillä, kuten Telian sekä TomTomin datalla.
”Telian liikkumistieto on mahdollistanut kausivaihtelutietojen saamisen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että saamme Lapin matkailuliikenteen kausivaihtelut tarkemmin mallinnettua. Uusi liikennelaskentajärjestelmä vähentää samalla myös maastossa tehtävien otoslaskentojen tarvetta, sillä se mahdollistaa liikennetiedon tuottamisen entistä enemmän mallintamismenetelmillä”, jatkaa Eetu Karhunen.
Fintrafficin liikennemittaus auttaa ymmärtämään liikenteen sujuvuutta, turvallisuutta ja ympäristövaikutuksia. Mittauksilla saadaan arvokasta tietoa ajoneuvojen määristä, nopeuksista ja liikenteen muodostamista ruuhkista, mikä tukee liikennesuunnittelua ja infrastruktuurin kehittämistä. Tiedon avulla voidaan kohdentaa investointeja sinne, missä niitä eniten tarvitaan, kuten uusien teiden rakentamiseen tai vanhojen korjaamiseen. Lisäksi liikennemittausten avulla voidaan ennakoida onnettomuusriskejä ja parantaa liikenneturvallisuutta esimerkiksi nopeusrajoitusten avulla. Mittausten perusteella voidaan myös seurata ympäristövaikutuksia, kuten päästöjä ja polttoaineen kulutusta, ja näin edistää kestävämpää liikennettä.