Vuonna 2023 toimintaa leimasi palvelutuotannon sopeutuminen nykyiseen hiljentyneeseen lentoliikenteeseen. Kesällä 2023 loppuivat henkilöstön lomautukset lähes kokonaan. Sota Ukrainassa vähensi edelleen ylilentoja Suomen ilmatilassa. Pakotteet estävät Venäjän ja länsilentoyhtiöiden ylilennot toistensa ilmatiloissa, ja Euroopan ja Aasian välinen liikenne joutuu kiertämään Venäjän. Laajarunkoisia lentokoneita Suomen yli lentävät pääasiassa kiinalaiset lentoyhtiöt.
Lentojen määrä Suomen ilmatilassa on ollut noin viidenneksen pienempi verrattuna vuoteen 2019. Saavutimme viranomaisten asettamat suorituskyky- ja turvallisuustavoitteet, samoin kapasiteetin ylläpidon ja ympäristötehokkuuden tavoitteet, mutta taloudellinen tulos jäi tappiolliseksi sopeuttamistoimista huolimatta. Lentoreittipalvelun liikennemäärä (service unit) vuonna 2023 oli noin 65 prosenttia koronapandemiaa edeltäneestä vuoden 2019 tasosta. Vuodenvaihteen charter-liikenne on vilkastunut pohjoisessa, jossa rikottiin aiemmat ennätykset liikennemäärissä.
Kansainvälisessä liikenteessä vuoden 2023 liikennemäärä oli koko vuoden tasolla 79 prosenttia vuoden 2019 tasosta, mutta vuoden lopussa jo 96 prosenttia muun muassa Lapin joululentojen myönteisen kehityksen vuoksi. Kotimaan liikenteessä liikennemäärä vuonna 2023 oli 66 prosenttia vuoden 2019 tasosta, mutta loppuvuonna jo lähes 80 prosentin tasolla. Ylilentoliikenteessä koko vuoden liikennemäärä oli 54 prosenttia ja joulukuussa 62 prosenttia vuoden 2019 vastaavista tasoista.
Strategisia hankkeita edistettiin
Suunnittelemme ja ylläpidämme lennonvarmistuksen infrastruktuuria ja järjestelmiä kansainvälisten vaatimusten mukaisesti. EU-tason yhteistyöllä vähennetään ilmailun ympäristövaikutuksia sekä kasvatetaan turvallisuutta ja kustannustehokkuutta. Single European Sky (SES) eli yhteinen eurooppalainen ilmatila tähtää lennonvarmistuspalvelujen digitalisointiin, jolla ilmailutietoa voi hallita ja jakaa keskitetysti.
Fintraffic jatkoi rajat ylittävän lennonvarmistuspalvelun valmistelua yhdessä Virossa palveluja tuottavan Estonian Air Navigation Services -yhtiön (EANS) kanssa. Hankkeen mahdollistamiseksi Suomen ja Viron välille on valmisteilla uusi FINEST-valtiosopimus.
Yksi lennonvarmistusalan kustannustehokkuutta, entistä joustavampaa lennonvarmistuspalvelua ja turvallisuutta edistävä hanke voisi olla etälennonjohdon (Multi Remote Operating Tower = MROT) käyttöönotto. Se mahdollistaisi lennonjohtopalvelun tuottamisen joustavasti yhdestä työpisteestä useammalle lentoasemalle. Tämä parantaisi lennonjohdon varautumiskykyä ja lentoasemien palvelutasoa sekä mahdollistaisi lentoliikenteen palvelutuotannon kustannusten alentumisen. Fintrafficin lennonvarmistus käynnisti MROT-hanketta koskevat muutosneuvottelut kesäkuussa ja teki päätöksen jatkaa MROT-hankkeen suunnittelua ja aloittaa kilpailutuksen valmistelun. Päätös kilpailutuksen aloittamisesta tehtiin joulukuussa.
Koulutustoiminta jatkui vilkkaana ja palveluita kehitettiin
Lennonvarmistusalan koulutusta tarjoava Avia College voitti tarjouskilpailun georgialaisten lennonjohtajaopiskelijoiden kouluttamisesta. Koulutus alkoi tammikuussa 2024, ja Fintrafficin lennonvarmistus vastasi myös hakijoiden testaamisesta ja opiskelijavalinnasta. Norjalaisen Avinorin työpaikkakouluttamisen perus- ja kertauskurssit sekä pätevyyden arvioinnin perus- ja kertauskurssit jatkuivat läpi vuoden. Keväällä 2023 osallistui 33 luxemburgilaista lähilennonjohtajaa kertauskoulutukseen. Elokuussa 2023 valmistui 8 uutta lennonjohtajaa ja uudella kurssilla aloitti 10 uutta opiskelijaa.
Ilmailulain U-spacea koskeva sääntely tuli voimaan helmikuussa 2023. Sen myötä Liikenne- ja viestintävirasto Traficom voi perustaa U-space-ilmatilan, jossa miehittämättömillä ilma-aluksilla eli droneilla lennettäisiin entistä turvallisemmin. Liikenne- ja viestintäministeriö kuitenkin linjasi, että U-space-ilmatiloille ei Suomessa valita tässä vaiheessa yhteisen tietopalvelun (Common Information Service, CIS) toteuttamismallia.
Ilmailun tilannekuvasovellus on valmisteilla, se lanseerataan käyttöön vuonna 2024. Myös digitaalinen lennonvalmistelusovellus lanseerataan yleisilmailijoille vuonna 2024. Jatkoimme lennonvarmistuksen digitaalisen tilannekuvan ja muiden palveluiden, kuten ilmailutiedotuspalvelujen valmistelun kehitystyötä ilmatilan käyttäjille.
Vuoden 2023 asiakastyytyväisyystutkimuksen mukaan vahvuuksiamme ovat turvallisuusvaatimusten täyttäminen, kokemus palveluiden laadusta kokonaisuutena sekä ilmatilanhallintayksikön toiminta ja lennonjohtopalveluiden laatu. Valtion ja sotilasilmailun kokemus yhteistyöstä on myös erinomaisella tasolla. Kokonaisarvosanamme on pysynyt hyvällä tasolla haasteellisista vuosista huolimatta. Kehityskohteita käymme läpi myös yhdessä asiakkaidemme kanssa toimintamme laadun parantamiseksi.
Haluan kiittää asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme hyvästä yhteistyöstä. Lämpimät kiitokset kuuluvat myös kaikille Fintrafficin lennonvarmistuksen työntekijöille erinomaisesta ja laadukkaasta työstä kuluneen vuoden aikana.
Raine Luojus
toimitusjohtaja
Vuosikertomuksen pääset lukemaan kokonaisuudessaan verkkosivuiltamme https://www.fintraffic.fi/fi/ans/vuosikertomus-2023