Hyppää pääsisältöön

Koronavirus vaikuttaa yhä liikennemääriin

Julkaistu 16.3.2020

Viimeksi muokattu 17.6.2020

Tiedote 16.3.2020
Päivitetty 5.6.2020  klo 8:45

Tämän uutisen päivittäminen on päättynyt 5.6. Liikenteen tuoreet datat löytyvät jatkossa täältä. Seuraa myös ajankohtaisia uutisjulkaisujamme.

Koronakauden rajoitukset näkyvät liikenteessä maalla, merellä ja ilmassa edelleen selvästi. Viranomaisten ohjeet ja suositukset koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi vaikuttavat vielä laajasti suomalaisten arjen liikkumiseen.

Tieliikenteen määrissä nousua - normaaleihin lukemiin kuitenkin vielä matkaa

Tieliikenteen määrät ovat viikolla 23 palautuneet hiljalleen kohti koronakautta edeltävää maaliskuun alun tasoa ja kokonaisliikennemäärät ovat to 4.6. vaihdelleet alueilla Uudenmaan -5 %:sta Keski-Suomen +8 %:iin.  (* 

Liikennemäärät ovat kuitenkin edelleen viime vuoden vastaavaa ajankohtaa pienempiä.

*) Liikennemäärissä on vertailtu alueen kaikkien mittauspisteiden havaintojen suhdetta viikon 10 arkipäivien keskiarvoon. Poikkeuksena talvilomien takia Lappi, Pohjois-Pohjanmaa sekä Pohjois-Savo, joiden havaintojen suhde on laskettu viikon 11 ma - ke keskiarvoon.

Rautateillä vaikutukset näkyvät eniten kaukoliikenteessä

Koronatilanne ja sen vaikutukset ovat näkyneet myös rautateillä, etenkin kaukojunaliikenteessä. Venäjälle suuntautuva matkustajajunaliikenne on loppunut kokonaan ja koko yöjunaliikenne on tauolla.

Viikolla 22 kaukojunaliikenteen määrä laski edelleen merkittävästi. Kaukojunaliikenteen määrä oli 43,8 % alhaisempi kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2019.

Lähijunaliikenteen määrä nousi hieman. Nousua edelliseen viikkoon oli tapahtunut 6,4 prosenttia ja edellisvuoteen 5,5 prosenttia. 

Tavaraliikenteen junamäärissä oli hienoista laskua edellisestä viikosta eli 3,6 prosenttia ja edellsestä vuodesta 3,9 prosenttia.

Lentoliikenteen kysynnän odotetaan lisääntyvän matkustusrajoitusten lieventyessä

Lentoliikenne on huhti-toukokuussa ollut noin 90 prosenttia edellisvuoden vastaavaa aikaa vähemmän (www.eurocontrol.int) ja matkustajamäärät ovat olleet erittäin vähäisiä. Kysynnän uskotaan nyt asteittain lähtevän lisääntymään, kun matkustusrajoituksia eri maissa vähitellen poistetaan tai lievennetään. Myös kotimaan lentokohteita lisätään heinä- ja elokuussa.

Meriliikenteessä katse rahtiliikenteen toimivuudessa

Meriliikenteessä työmatkaliikenne, muu välttämätön liikenne sekä Suomen kansalaisten paluu Suomeen on voitu aloittaa asteittain 14.5.2020.  Matkustajaliikenne on käynnistynyt matkustajaliikenteen satamissa (Helsinki, Turku, Vaasa), mutta vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei toistaiseksi edelleenkään suositella, ja ulkoministeriön matkustusohjetta jatketaan tältä osin. Rahtiliikenteen osin satamat toimivat normaalisti. 

"Viranomaisten ohjeet ovat vähentäneet maaliskuusta alkaen ennätyksellisen voimakkaasti liikennemääriä maalla, merellä ja ilmassa. Yhteiskunnan avautuminen toukokuusta alkaen on näkynyt vähitellen myös liikennemäärissä. Traffic Management Finlandin liikenteenohjaus pyrkii kaikin keinoin varmistamaan, että liikenne yhteiskunnan tärkeänä hermoverkkona toimii myös poikkeustilanteessa ja liikenteenohjauksen palveluita on saatavissa”, toteaa vaikuttavuusjohtaja Mikko Saariaho Traffic Management Finlandista.

Lisätietoja:

Reaaliaikaista liikennetilannetietoa saa osoitteesta Liikennetilanne -palvelusta osoitteessa https://liikennetilanne.tmfg.fi tai Liikennetilanne-mobiilisovelluksesta.

VR:n junaliikenteeseen liittyvä korona-sivusto

Finavia 11.5.2020: Matkustusrajoituksia puretaan vähitellen - näin matkustat turvallisesti Finavian lentoasemilla 14.5. alkaen

Lue lisää ohjeistamme tartuntojen ehkäisemiseksi joukkoliikennevälineissä:
https://www.tmfg.fi/fi/uutiset/korona-ja-joukkoliikenne-huomioithan-nama-ohjeet

Liikenne- ja viestintäministeriön tietopaketti:
https://www.lvm.fi/-/liikenne-ja-viestintaministerion-tietopaketti-koronavirus-ja-liikenne-ja-viestintajarjestelma-1034724

VR 17.3.2020: Tolstoi- ja Allegrojunat perutaan toistaiseksi

Finnarin matkustustiedotteet: https://www.finnair.com/fi-fi/tietoa-lennoista/matkustustiedotteet

Tietoa Euroopan lentoliikenteestä: www.eurocontrol.int

Tietoa Euroopan rautatieliikenteestä: https://www.eurail.com/en

Traffic Management Finland Oy ohjaa liikennettä maalla, merellä ja ilmassa. Konsernin tarjoama liikennetieto auttaa yrityksiä luomaan uusia liikkumisratkaisuja ihmisille ja tavaroille. Älykkäät liikenteenohjaus- ja -hallintapalvelut, ajantasainen liikennetieto ja yhtiön 1100 ammattilaisen osaaminen parantavat liikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta sekä auttavat vähentämään päästöjä. Traffic Management Finland on kestävän liikkumisen edistäjä ja maailmanlaajuisesti uniikki toimija.

Jaa