Hyppää pääsisältöön
Lähikuva miehestä, joka ajaa autolla

Kevät on petollista aikaa maantieliikenteelle: Autoilija, ota nämä asiat huomioon

Julkaistu 17.3.2023

Viimeksi muokattu 26.3.2023

Kevät ja sen vaihtelevat ajokelit haastavat usein autoilijaa. Fintrafficin tieliikenteenohjaus ja Ilmatieteen laitos muistuttavat, että vaikka sää näyttää keväisen lämpimältä ja lämpötilakin kipuaa päiväsaikaan muutamaan asteeseen, saattaa tienpinta olla vielä kuitenkin petollisen liukas. Nyt onkin hyvä aika kerrata autoilijan kevätkelien muistilista, jotta liikenne sujuu oikullisissa kevätkeleissäkin turvallisesti.

Ajokelit vaihtelevat keväällä yllättävän nopeasti

Näin keväisin unohtaa helposti, että tiesää ei ole sama asia kuin ennustettu päivän sää. Ajokelit ovat keväisin usein selkeästi huonompia kuin mitä päivän säätilannetta katsomalla niiden arvelisi olevan: Tienpinta kun voi olla jäässä myös ilman ollessa plusasteinen, ja kitka renkaiden alla olla siten merkittävästi heikentynyt.

”Ajokelit vaihtelevat keväällä hyvinkin nopeasti jo yhden vuorokauden sisällä. Esimerkiksi yllättävän yöpakkasen jälkeen saattaa kesäiseltäkin näyttävä tienpinta olla paikallisesti petollisen liukas, vaikka päivällä jo plussa-asteissa oltaisiinkin. Talviselle tiestölle sään nopea lauhtuminen tuo taas usein mukanaan helposti vesikerroksen, jolloin tiestä tulee silloinkin vaarallisen liukas. Toisinaan kevät yllättää lisäksi lumikuuroina, joka saa keliolosuhteet salamannopeasti erittäin huonoksi ja haastaa jo sulaan ja kuivaan keliin tottuneita autoilijoita”, kertoo Ilmatieteen laitokselta toimialajohtaja Juhana Hyrkkänen.

”Autoilijan muistisääntönä pitäisin keväällä sitä, että varautua kannattaa vaihteleviin olosuhteisiin. Kevätkeleillä liikkeelle kannattaakin lähteä vain ennakoiden – tarkista ajo-olosuhteet etukäteen ja seuraa liikennetiedottamista. Muista myös, että yksittäisen autoilijan vastuu osana liikennettä on suuri; tieliikennelain mukaan ajoneuvon nopeus on sovitettava keliin sopivaksi ja toisten tienkäyttäjien toimintaa on ennakoitava vaaran ja vahingon välttämiseksi”, muistuttaa Fintrafficin tieliikenteenohjauksen toimitusjohtaja Aapo Anderson.

Kertaa autoilijan kevätkelien muistilista

Ota autoilijana kevätliikenteeseen lähtiessä huomioon nämä asiat:

  1. Pidä ajonopeudet maltillisina ja seuraa vaihtuvilla nopeusrajoitusmerkeillä varustetuilla moottoriteillä tarkasti sallittuja ajonopeuksia. Nopeuksia lasketaan Fintrafficin tieliikennekeskuksesta vain painavasta syystä.
  2. Musta jää on poikkeuksellisen liukasta ja vaikea havaita. Huolehdi siten riittävistä turvaväleistä, sillä jarrutusmatkat ovat pitkät.
  3. Märällä sileällä jäällä renkaan pito on huonoimmillaan. Varmista siis autosi renkaiden kunto ja tarkista ilmanpaineet. Näkyvyyden takia puhdista loskakeleissä usein myös etu- ja takavalot sekä tarkista pyyhkijänsulat ja lisää pissapojan nestettä.
  4. Tarkista oman ajoreittisi reaaliaikaiset ajokelit etukäteen Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta ja seuraa samalla liikennetiedotteita. Tarkista lisäksi Ilmatieteen laitoksen keliennusteet.

Suomessa liikenteen kelitiedottaminen on kansainvälistä kärkeä, mutta meilläkin kevät voi yllättää

Suomessa olemme tottuneet siihen, että talvi kyllä koettelee liikenteessä, mutta kevätkelit tahtovat meidät aika ajoin yllättämään. Tästä esimerkkinä  vuoden 2021 maaliskuulta ns. musta tiistai, jossa hyvin nopeasti muuttuneet ajo-olosuhteet saivat aikaan laajan onnettomuusaallon Etelä- ja Länsi-Suomessa, aiheuttaen muun muassa yli 80 auton ketjukolarin Espoon Turunväylällä.

”Musta tiistai on esimerkki tilanteesta, jossa kevät yllätti kunnon lumirintaman muodossa. Vaikka kukaan ei menehtynyt tai loukkaantunut vakavasti, oli tämä meille kaikille vakava muistutus kevätsäiden arvaamattomuudesta. Tilannedatassa havaittiin samalla myös erittäin paljon ylinopeuksia ja liian lyhyitä turvavälejä. Jotta tällaisilta tilanteilta vältytään jatkossa, on jokaisen autoilijan hyvä muistaa kaiken aikaa se oma roolinsa: Liikenne on verkko, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Seuraa siis autoilijana ajokeliennusteita ja liikennetiedotteita sekä muista kaiken aikaa se kelien mukainen ajotapa”, summaa Aapo Anderson.

Tiestön olosuhdetietoa on viimeisen vuoden aikana kehitetty eteenpäin voimakkaasti Fintrafficin tieliikenteenohjauksen ja Ilmatieteen laitoksen yhteishankkeissa. Olosuhdedataa hyödynnetään nyt puolin ja toisin entistä kokonaisvaltaisemmin ja menossa on myös uusia IoT-tekniikkaan liittyviä tiesääpilotointeja.

”Yhteistyötä tehdään entistä tiiviimmin joka rintamalla. Vuoden 2022 aikana käynnistetty uusi yhteistyömalli ja esimerkiksi säännölliset keskustelut meteorologien ja tieliikennekeskuksen päivystäjien kesken parantavat ennakoivaa sää- ja kelitilannekuvaa. Tämä näkyy autoilijoille entistä tarkempina ajokeliennusteina ja ennakoivana liikennetiedottamisena”, taustoittaa Juhana Hyrkkänen.

Jaa

Tagit