Kesäkuussa Fintrafficin lennonjohtokoulutuksesta valmistui kahdeksan uutta lennonjohtajaa. Taakse jäi vaativa koulutus ja tarkoin seulova valintaprosessi. Moni suuntaa nyt suoraan työelämän pariin, ja koulutus antoi vankan pohjan alalla toimimiseen – sekä tiiviin yhteisön, joka jää mieleen.
Valmistujaisjuhla kokosi yhteen opiskelijat ja henkilökunnan juhlistamaan saavutusta, jota edeltää haastava valintaprosessi ja intensiivinen opiskelu.
”Tämä kurssi oli iloinen, hyvällä tavalla äänekäs ja tiivis porukka. Koulutus oli lyhyt ja intensiivinen, mutta se hitsasi varmasti kaikki yhteen”, kuvaili Avia Collegen rehtori Antti Ruhanen juhlapuheessaan.
Hakijoita koulutukseen on vuosittain sadoista yli tuhanteen. Koulutuspaikkoja on kuitenkin vain noin kymmenen riippuen vuodesta, ja seulonta on monivaiheinen. Valintaprosessiin sisältyy muun muassa verkossa tehtävät esitestit, kaksi Eurocontrolin Feast-testiä, haastattelut psykologisine osioineen sekä ilmailulääkärin tarkastus.
Antin mukaan koulutus vaatii opiskelijalta ennen kaikkea käytännön toimintakykyä.
”Tämä ei ole koulutus, jossa päntätään valtavia tietomääriä. Tärkeämpää on oppia tekemään – kehittää taitoja, reagoimiskykyä ja toimintaa paineen alla”, hän sanoo.
Koulutus kestää noin 1,5 vuotta ja koostuu teoriajaksosta ja simulaattorityöskentelystä. Tämän jälkeen opiskelijat siirtyvät työssäoppimisjaksolle, joka vie heidät lentoasemille eri puolille Suomea.
”Kyseessä on tiivis ja nopearytminen kokonaisuus. Valmistumisen jälkeen monet suuntaavat kesäksi töihin, usein sijaisuuksiin. Työurat rakentuvat ajan myötä”, Antti kertoo.
Ilmailuala löytyi omaksi ilman aiempaa kokemusta
Perinteisiin kuuluu, että koulutusjakson lopuksi valitaan kurssilta priimus, joka on suoriutunut koulutusjaksosta erityisen hyvin. Tämän kurssin priimukseksi valittiin Wivi Valtanen.
Wivi kertoo, ettei tie kouluun ollut suora, mutta lopulta määrätietoisuus palkittiin.
”Hain ensimmäisen kerran jo 2019, mutta en päässyt sisään. Välissä ehdin käydä armeijan ja aloittaa toisen alan opinnot, mutta päätin yrittää uudelleen. Lopulta pääsin sisään, eikä kaduta hetkeäkään”, hän kertoo.
Vaikka ilmailutaustaa ei ollut, ala tuntui nopeasti omalta.
”Koulutus oli lyhyt, mutta todella vaativa. Teoria, simulaatiot ja työharjoittelu – kaikki uutta, mutta tosi antoisaa ja kiinnostavaa. Tämä on mielestäni todella hyvä ala, tukiverkosto on vahva ja porukka todella mukavaa – kaikki ovat olleet tosi kannustavia”, Wivi kertoo.
Kymmenen hengen ryhmästä muodostui myös tiivis yhteisö.
”Oltiin melkein joka päivä yhdessä, tunnilla ja simulaattoreissa, mutta myös vapaa-ajalla. Yhteishenki syntyi nopeasti – paljon on naurettu, vietetty aikaa yhdessä ja heitetty inside-läppää. Toivon, että yhteydenpito jatkuu, vaikka opinnot päättyvätkin”, hän kertoo.
Vaikka työelämä alkaa monella väliaikaisilla tehtävillä, tulevaisuuden suunnat ovat selkeinä mielessä.
”Tein harjoittelun Pirkkalassa, ja sain sieltä myös töitä kesäksi. Toivon saavani vakituisen paikan myöhemmin jostain päin Suomea. Tämä ala on todella kiinnostava, ja koulutus antoi vahvan pohjan tulevaisuutta ajatellen ”, Wivi toteaa.
Wivi kannustaa kaikkia kiinnostuneita hakeutumaan koulutukseen, vaikka aiempaa ilmailutaustaa ei olisikaan. Tärkeintä on motivaatio ja halu oppia uutta.
”Valintakokeisiin ei oikein voi valmistautua – ne mittaavat kykyjä ja soveltuvuutta. Olemalla vaan oma itsensä ja luottamalla omiin kykyihin varmasti pääsee pitkälle”, hän kannustaa.