Hyppää pääsisältöön
Purjevene merellä

Juhannusvesille vastuullisesti: korkki kiinni, pelastusliivit päälle ja väistämissäännöt haltuun

Moni nauttii keskikesän juhlasta vesillä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja Fintraffic haluavat muistuttaa niin aloittelevia veneilijöitä kuin konkareita turvallisen veneilyn perusasioista: alkoholi ja veneily eivät kuulu yhteen, vain puetut pelastusliivit pelastavat ja vesillä on ainoastaan väistämisvelvollisuuksia, ei etuajo-oikeuksia.

"Lähde vesille vain selvin päin. Onnettomuus voi tapahtua missä ja milloin tahansa, ja pienikin määrä alkoholia voi vaikuttaa toimintakykyymme. Pue pelastusliivit ennen lähtöä ja varmista, että he joita rakastat tekevät samoin", painottaa tiiminvetäjä Suvi Toppari Traficomista.

Veneily on kasvattanut suosiotaan, ja liikkeellä on nyt myös paljon uusia veneilyharrastajia. Aloittelevan veneilijän on hyvä lähteä vesille valmistautuen ja malttia mielessä.

"Varmista, että tunnet veneesi ja veneesi on ehjä ja turvallinen ja sen varusteet ovat kunnossa. Tarkista veneilyolosuhteet ennen lähtöä. Ota mukaan ajantasaiset paperiset merikartat, jos veneily vaatii reittisuunnittelua. Kaikista tärkeintä on huolehtia, ettei veneillessä aiheuta vaaraa tai häiriötä muille tai ympäristölle", Toppari sanoo.

Vesillä ei ole etuajo-oikeuksia, ainoastaan väistämisvelvollisuuksia

Jotta liikenne ja kohtaamiset saadaan sujumaan juhannuksenakin mahdollisimman turvallisesti, jokaisen veneen päällikön tulee tuntea tarkkaan väistämisvelvollisuudet ja noudattaa niitä huolellisesti. Tämä korostuu etenkin kapeilla väyläalueilla, joissa liikkuu huviveneiden lisäksi runsaasti kauppa-aluksia.

”Jotta vesillä liikkuminen sujuisi turvallisesti läpi juhannuksen, ovat väistämissäännöt asia, jotka jokaisella päälliköllä on oltava hyppysissään. Kauppa-alusten liikennöinnin kannalta erittäin tärkeää on pitää etenkin kunnon etäisyydet, jotta lähitilanteita ei syntyisi. Kauppa-alukset liikkuvat kapeilla väyläalueilla hyvinkin tarkasti määritellyillä reiteillä ja niillä ei ole hitaan ohjautuvuutensa ja ominaisuuksiensa vuoksi mahdollisuuksia lähteä väistämään vikkeläliikkeisiä huviveneitä tai esimerkiksi vesiskoottereita”, muistuttaa Fintrafficin VTS-keskuksesta päällikkö Hanna Linjos-Maunula.

Kertaa moottoriveneiden väistämissäännöt:

  • Oletko lähdössä ohittamaan toista moottorivenettä? Ohituksen voi suorittaa siltä puolelta, jonka katsoo turvallisemmaksi. Vesillä ei päde maanteiden vasemmalta ohittamisen tapa. Ohittavan on hyvä huomioida aiheuttamansa aallokon vaikutus toiseen veneeseen. Usein ohitettu veneilijä joutuu muuttamaan kurssiaan siten, että kohtaa ohittavan veneen aallot edestä. Sivusuuntainen aallokko saattaa keinuttaa venettä rajustikin.
  • Oletko kohtaamassa toista moottorivenettä? Kahden moottoriveneen lähestyessä toisiaan vastakkaisilta suunnilta on molempien väistettävä oikealle. Yleensäkin väylällä on hyvä liikkua oikeaa reunaa pitkin. Tällöin vastaantulevat alukset kohdataan sujuvasti ja turvallisesti.
  • Kun moottoriveneiden kulkusuunnat puolestaan risteävät, vasemmalta tuleva on väistämisvelvollinen. Vesillä toimitaan siis samoin kuin tieliikenteessä. Mikäli mahdollista, vasemmalta tulevan on syytä väistää oikealta tuleva vene perän takaa. Väistämisen voi suorittaa esimerkiksi veneen nopeutta ja kurssia muuttamalla.
  • Oletko moottoriveneilijänä kohtaamassa purjeveneilijää? Moottoriveneen tulee väistää purjevenettä lähestymissuunnasta riippumatta. Moottorivoimalla liikkuva purjevene katsotaan moottoriveneeksi, jolla ei ole erityisoikeuksia muihin veneisiin nähden.

Muista myös nämä:

  • Purjeveneiden väistäminen. Purjeveneet väistävät toisiaan tuulen mukaan. Jos tuuli on samalta puolelta, tuulenpuoleinen väistää. Jos tuuli on eri puolilta, väistää se, jolla tuuli on vasemmalta puolelta.
  • Laivan ja veneen kohtaaminen ahtaalla kulkuväylällä. Veneen, myös purjeveneen, on väistettävä laivaa, jonka turvallista kulkua rajoittaa sen suuri syväys. Veneilijän on aina hyvä välttää tiukkoja kohtaamistilanteita laivojen kanssa. Laiva ei välttämättä pysty tekemään nopeita väistöliikkeitä tai nopeuden muutoksia, ja näin saattaa helposti aiheutua vakavia vaaratilanteita.

Lisää vinkkejä turvalliseen veneilyyn Näytä vesimerkkiä -sivusto.

Jaa