Hyppää pääsisältöön

Isot yleisötapahtumat näkyvät kesäliikenteessä – näin ennakoit ruuhkat ja poikkeusjärjestelyt

Kesän isot yleisötapahtumat ja festivaalit näkyvät vuosittain vilkkaana liikenteenä, kun kymmentuhatpäiset yleisöt suuntaavat nauttimaan Suomen kesän tapahtumatarjonnasta. Samalla, kun kesäliikenne vilkastuu, käynnistyvät eri puolilla maata myös tietyöt. Ajantasainen liikennetieto, oman matkareitin fiksu suunnittelu sekä turvallinen ajotapa auttavat välttämään kesäloman ruuhkia ja pääsemään turvallisesti perille.

Monet kesän isot tapahtumat näkyvät tänäkin kesänä kasvavina maantieliikenteen määrinä sekä ajoittain ruuhkautuvana liikenteenä tapahtumapaikkojen ympärillä. Tämä kannattaa huomioida omaa matkareittiä suunnitellessa, olipa sitten itse menossa tapahtumaan tai vain ohikulkumatkalla. Tapahtumajärjestäjien verkkosivuilta löytyy yleensä hyvät saapumisohjeet, joita kannattaa noudattaa, jos on itse suuntaamassa kesän suosituimpiin tapahtumiin.

”Kesän isot yleisötapahtumat voivat aiheuttaa tilapäistä ruuhkautumista tapahtumapaikkojen ympärillä. Reaaliaikaisen liikennetilanteen näkee kätevästi Fintraffic Mobiilista sekä Liikennetilanne-palvelusta, jolloin isoihin liikennemääriin voi varautua hyvissä ajoin etukäteen. Kun matkaan varaa riittävästi aikaa, vältytään turhalta kiireeltä. Ennakoiva ajotapa ja maltillinen nopeus ovat avainasemassa liikenneturvallisuuden ylläpitämisessä”, sanoo Head of Digital Antti Haarala Fintrafficista.

Fintraffic Mobiili -sovelluksesta löytyvät myös esimerkiksi maantieliikenteen häiriöt ja ruuhkat, tietyöt sekä sähköautojen latauspisteet ja kaasun tankkausasemat. Lisäksi push-ilmoitusten ja paikannuksen avulla autoilija saa välittömästi reaaliaikaisen tiedon, kun lähialueen liikenteessä sattuu jotain poikkeavaa.

Sovelluksessa voi tarkastella juuri itseä eniten kiinnostavia tietoja kätevästä karttanäkymästä. Samat tiedot löytyvät myös verkossa toimivasta Fintraffic Liikennetilanne-palvelusta, josta käyttäjät voivat tarkastella myös koontinäkymiä vilkasliikenteisimmiltä tieosuuksilta.

Tien päällä tarvitaan ennakointia ja turvallista ajotapaa

Sujuva ja turvallinen kesälomaliikenne syntyy matkareitin huolellisen suunnittelun lisäksi ajon aikaisella ennakoinnilla ja maltilla. Vaikka kärsimättömyys perille pääsystä houkuttelisi painamaan kaasua kovemmin tai tekemään ylimääräisiä ohituksia, on tärkeää pitää kesälläkin liikenneturvallisuus ensisijaisesti mielessä. 

”Ratin taakse kannattaa hypätä vain hyvin levänneenä ja keskittyä ajamiseen. Ajomatkaan on tärkeää varata riittävästi aikaa, ettei tule kiireen tunnetta, joka voi lomafiiliksen viemisen lisäksi nostaa turhaan onnettomuusriskiä. On myös hyvä muistaa, että etenkin festariaikaan liikenteessä on liikkeellä paljon sellaisia kuskeja, joille ei ole vielä ehtinyt kertyä paljoa ajokilometrejä. Muistetaan siis turvavälit ja toisia kunnioittava ajotapa”, sanoo Fintrafficin tieliikennekeskuksen yksikönpäällikkö Eero Sauramäki.

Muista turvallisuus myös tietyömaita ohittaessa

Kesä on tapahtumien lisäksi kulta-aikaa tietyömaille, joita kohdatessa autoilija saa varautua aina poikkeusjärjestelyihin. Oikealla ajokäyttäytymisellä jokainen autoilija on mukana turvaamassa niin itseään, muita tienkäyttäjiä kuin työmaalla työskenteleviä ihmisiäkin.

”Hidasta tietyömaan kohdalla vauhtiasi, ole valmis pysähtymään sekä noudata liikennemerkkejä ja mahdollista liikenteenohjausta. Älä ota mitään riskejä työmaata ohittaessasi, vaikkei liikenteessä olisi jonoa tai työmaalla olisi rauhallisen oloista. Työmaa-alueella voi liikkua ihmisten lisäksi raskaita työkoneita, ja alennetut nopeudet ovat alueilla turvallisuussyistä”, muistuttaa Sauramäki.

Kaikki tietyömaat näkyvät Liikennetilanne-palvelussa sekä kartta- että listanäkymässä. Karttanäkymässä tietöitä voi suodattaa haitta-asteen mukaan. Myös listanäkymässä on runsaasti suodatusmahdollisuuksia, kuten haitta-aste ja ajankohta. Kaikki tietyöt näet myös kätevästi Fintraffic Mobiilista.

Lataa Fintraffic Mobiili -sovellus Apple Appstoresta tai Google Playsta .

Jaa