Hyppää pääsisältöön
Ilmatilakartta

Ilmatilamuutos vaatii lukuisten käyttäjätarpeiden yhteensovittamista – näin muutosprosessi etenee Fintrafficin lennonvarmistuksessa

Tiesitkö, että Suomen ilmatilarakenne päivitetään normaalisti kerran vuodessa? Ilmatilan rakenteisiin liittyy paljon vaatimuksia niin kaupallisilta lentoliikenteen toimijoilta, sotilas- ja yleisilmailulta kuin EU:n lainsäädännöstäkin. Näitä tarpeita Fintrafficin lennonvarmistus yhteensovittaa vuosittain. Mitä ilmatilamuutos käytännössä tarkoittaa? Kuinka muutosprosessi etenee ja mikä muuttui viime vuoteen verrattuna?

Ilmatilamuutoksella tarkoitetaan sitä, että ilmatilan rakenteita muutetaan muuttuneiden käyttäjätarpeiden tai esimerkiksi EU:sta tulevan lainsäädännön pohjalta. Muutokset pysyviin ilmatilarakenteisiin tehdään normaalisti kerran vuodessa, ja ne voivat olla luonteeltaan pysyviä tai väliaikaisia. Ilmatilan käyttäjien on oltava tietoisia muutoksista, sillä ilmatilan rakenne ja sen mahdolliset muutokset on huomioitava esimerkiksi lentosuunnitelmia tehdessä.

- Tänä vuonna muutoksia tehtiin mm. Puolustusvoimien käytössä oleviin alueisiin, Lohtajan ja Hanhikiven ydinvoimaloiden lentokieltoalueisiin sekä tiettyihin ilmatilaa koskeviin vaatimuksiin Kauhavalla, Pyhtäällä ja Sodankylässä. Lisäksi Helsinki-Vantaan lentoaseman ilmatila laajeni itään päin niin, että saapuvalle liikenteelle voidaan taata ympäristön kannalta taloudellisemmat lähestymiset lentoasemalle, kertoo Fintrafficin lennonvarmistuksen ASM-yksikön päällikkö Teppo Asanti.

Kaikki tämän vuoden muutokset ilmatilarakenteeseen löydät täältä: https://www.ais.fi/ais/aip/amdt/amdt_index.htm

Ilmatilan muutosprosessi kestää tavallisesti vuoden

Ilmatilarakenteen muutokset ovat aina työläitä, sillä ne vaativat lukuisten eri tahojen tarpeiden yhteensovittamista. Muutostarpeet kasataan kerran vuodessa yhteen, jotta yhteensovittamistyö voidaan tehdä kerralla kaikkien tarpeet huomioiden. Lyhyemmälläkin aikavälillä muutokset onnistuvat, mutta ne vaativat oman erillisen prosessinsa sekä riittävät perustelut asian kiireellisyydestä.

Ilmatilamuutos lähtee aina liikkeelle siitä, että jokin taho esittää tarpeen muutokselle. Tällainen taho voi olla esimerkiksi kaupallinen lentoliikenteen toimija, Puolustusvoimat, yleisilmailija tai Fintrafficin lennonvarmistus. Muutostarpeet tulee ilmaista toukokuussa, jotta ne ehtivät mukaan vuosittaiseen prosessiin.

- Vuosittaiset ilmatilamuutokset toteutetaan projektissa, jonka vetovastuussa on Fintrafficin lennonvarmistus. Kyseessä on iso koordinointityö niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla, sillä ilmatilamme kytkeytyy merkittävästi kansainväliseen lentoliikenteeseen. Meidän tehtävämme on sovittaa yhteen kaikkien ilmatilankäyttäjien tarpeet niin, että Suomen ilmatilassa voidaan lentää turvallisesti ja sujuvasti, avaa Asanti muutosprosessin kulkua.

Yhteensovittamistyön lisäksi tehdään muutostarkastelu, jossa varmennetaan muutosten vaikutus ilmatilan turvallisuuteen. Vasta tämän jälkeen uusi ilmatilarakenne siirtyy Traficomille viranomaisen hyväksyntään. Kun virallinen päätös ilmatilamuutoksesta on saatu, siirrytään eteenpäin muutosten julkaisuun. Pysyvät muutokset julkaistaan joka vuoden huhtikuussa AIRAC-päivänä. Muutoksen voimaantulon jälkeen seuraa sen jälkiseuranta.

Tulevaisuudessa korostuvat vihreät arvot ja alailmatila

Tulevaisuudessa mielenkiintoisen uuden kulman ilmatilarakenteisiin tuo alailmatilan kehittyminen, jotta esimerkiksi drone-liikenne voidaan järjestää turvallisesti muun lentoliikenteen rinnalle. Tämä luo ilmatilalle uudenlaisia vaatimuksia, kun käyttäjätarpeita syntyy lisää ja vaaditaan yhä enemmän niiden yhteensovittamista.

Myös maailman megatrendit näkyvät ilmatilan kehityssuunnissa. Esimerkiksi vihreät arvot ja ympäristövaatimukset luovat moninaista painetta ilmatilan kehittämiselle.

- Ympäristöystävällisyys ja sen kehittäminen ilmatilassamme on Fintrafficin lennonvarmistuksessa läsnä niin yhtiömme strategian kuin arvojenkin kautta. Teemme päivittäin yhdessä kumppaneidemme kanssa töitä kehittääksemme uusia tapoja, jolla ilmatilassamme voidaan liikkua entistä turvallisemmin, sujuvammin ja ympäristöystävällisemmin,

Jaa

Liitetiedostot