Hyppää pääsisältöön
Kuva liikennekeskuksesta

Fintrafficin vuosi 2023: Liikenteenohjauksen palvelut toimivat läpi vuoden laadukkaasti ja digipalveluiden kehitystyö eteni

Liikenteenohjauksen palvelut toimivat varmasti ja laadukkaasti kaikissa liikennemuodoissa läpi vuoden. Yrityksille, viranomaisille, sovelluskehittäjille ja kuluttajille suunnattujen digipalveluiden kehitystyö eteni suunnitellusti ja palveluiden käyttö kasvoi. Julkaisimme muun muassa maksuttoman liikenteen tilannekuvaa välittävän Fintraffic Mobiili -sovelluksen. 

Tehostimme Väylävirastolle tarjottavien tie-, meri- ja raideliikenteenohjauksen palveluiden tuotantoa 30 miljoonalla eurolla vuosina 2019-2022 ja uudeksi tehostamistavoitteeksi vuosille 2023-2028 asetettiin 30 miljoonaa euroa. Etenemme tavoitetahdissa, sillä vuonna 2023 saavutimme viiden miljoonan euron tehostumisen palvelutuotannossa. Myös lennonvarmistuksen suorituskykytavoitteet saavutettiin.

Työ liikenteenohjauksen järjestelmien kehittämiseksi eteni: järjestelmiä yhtenäistettiin, keskitettiin ja automaatioastetta kasvatettiin. Tieto- ja kyberturvallisuuden kehitysohjelman toteutusta jatkettiin. 

Strategian toimeenpano liikenteenohjauksen ja digipalveluiden kehittämiseksi eteni suunnitellusti. Junien kulunvalvontajärjestelmän uusimiseen tähtäävässä Digirata-hankkeessa alkoi kehitys- ja verifiointivaihe. Etälennonjohtohanke siirtyi kilpailutukseen. Meriliikenteenohjauksen uudet ratkaisut saivat kansainvälistä tunnustusta. Tieliikenteessä parannettiin palvelua mm. ottamalla käyttöön uudet, joukkoistettua tietoa tarjoavat matka-aikanäytöt Kehä 3:lla.

Yhtiön sisäistä toimintaa terävöitettiin ja tiivistettiin. Sen ansiosta mm. työhyvinvointi työyhteisössä kehittyi myönteisesti ja arvojen koetaan toteutuvan arjessa entistäkin paremmin. Fintrafficille myönnettiin Mieli ry:n Hyvän Mielen Työpaikka -arvonimi vuosille 2023-2024.

Vuoden 2023 avainlukuja

  • Konsernin liikevaihto 242,2 (228,9) miljoonaa euroa
  • Liikevoitto 6,3 (7,6) miljoonaa euroa
  • Toimintaa tehostettiin 5 miljoonalla eurolla
  • Fintrafficissa työskenteli vuonna 2023 keskimäärin 1160 (1133) henkilöä
  • Fintrafficin avoimen datan palveluun, Digitrafficiin, tehtiin 4,7 miljardia rajapintakutsua
  • Dataa jaettiin 11 prosenttia edellisvuotta enemmän
  • Liikenteen digitalisaatiota edistävässä dataekosysteemityössä mukana jo yli 200 yritystä

Palveluidemme hyötyjä yhteiskunnalle

  • Alusliikenteen vaaratilanteita estettiin 20, joista mahdollisia karilleajojen estoja oli 13
  • Raideliikenteen matkustajaturvallisuudessa Suomi on Euroopan ykkönen
  • Vuosittain noin 200 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta vähemmän
  • Lentoliikenteessä säästyy yli 350 000 lentominuuttia (=35 meur) ja syntyy 75 000 co2-tonnia vähemmän päästöjä
  • Fintraffic luo arvoa liikenteen datatalouteen arviolta 40 milj. euroa vuodessa

Toimitusjohtaja Pia Julin, Fintraffic:

”Liikenteen turvallisuudesta huolehtiminen ja onnettomuuksien estäminen on Fintrafficin ydintehtävä. Samalla teemme määrätietoisesti työtä liikenteen sujuvuuden edistämiseksi ja päästöjen alentamiseksi muun muassa optimoimalla reittejä ja nopeuksia, torjumalla ruuhkia sekä edistämällä tiedonkulkua toimijoiden välillä. Roolimme liikenteenohjauspalveluiden tuottajana kaikissa liikennemuodoissa yhdistettynä liikenteen digitalisaation edistämiseen on vauhdittanut koko alan palveluiden kehittymistä sekä liikennemuotojen välisen osaamisen jakamista. Haluan kiittää lämpimästi jokaista fintrafficlaista erinomaisesta työstä ja yhteistyökumppaneitamme sujuvasta yhteistyöstä.”

Fintrafficin vuosikatsauskokonaisuus vuodelta 2023 on julkaistu yhtiön verkkosivuilla osoitteessa www.fintraffic.fi/vuosikertomukset/2023.

Vuosikatsauskokonaisuus sisältää hallituksen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen, hallinnointi- ja palkitsemisselvityksen sekä vuosikertomuksen, joka sisältää myös GRI-standardeihin (Global Reporting Initiative) viitaten laaditut vastuullisuustiedot. Fintraffic on toteuttanut vuonna 2023 myös CSRD-standardien mukaisen vastuullisuuden kaksoisolennaisuusmäärittelyn ja valmistautuu uuden sääntelyn voimaan tuloon.

 

Jaa