Hyppää pääsisältöön
Henkilöstön kokous

Fintrafficin vastuullisuustyö näkyy myös rekrytoinnissa: ”Lisää meidän houkuttelevuuttamme työnantajana”

Työntekijöiden hyvinvointi on tärkeä osa Fintrafficin vastuullisuustyötä ja sitä myös kehitetään jatkuvasti usealla osa-alueella. Vastuullisia käytäntöjä sovelletaan myös uusien osaajien rekrytoinnissa. Fintrafficin henkilöstöhallinnosta ja henkilöstön kehittämisestä vastaava Hanna Hovi kertoo, kuinka suuri merkitys henkilöstön tyytyväisyydellä on Fintrafficille ja millä eri tavoin sitä tuetaan.

Fintrafficissa tehdään pitkäjänteistä työtä vastuullisen työpaikan periaatteiden toteuttamiseksi. Toimintaa ohjaavat niin lainsäädäntö ja parhaat käytännöt kuin myös yrityksen omat arvot ja eettiset periaatteet. Näin rakennetaan työyhteisö, jossa työntekijät kokevat olevansa arvostettuja ja heidän ajatuksilleen sekä kehitysideoilleen annetaan tilaa.

”Vastuullisuustyöllä on todella suuri yhteiskunnallinen merkitys. Lisäksi uskon, että syvällinen vastuullisuuden toteuttaminen lisää Fintrafficin houkuttelevuutta työnantajana sekä luo luottamusta ja arvostusta toimiessamme asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa”, kertoo Fintrafficin henkilöstöjohtaja Hanna Hovi.

Hovi vastaa yhdessä Fintrafficin HR-tiimin kanssa muun muassa rekrytoinnista, työsuhdeasioista, työhyvinvoinnista ja osaamisen kehittämisestä sekä työnantajamielikuvan vahvistamisesta. Vastuullisuustyö on hänen mukaansa tärkeässä roolissa yrityksen uusiutumiskyvyn kannalta ja sillä on positiivinen vaikutus johtajuuteen ja yrityskulttuuriin.

”Olemme osaltamme sitoutuneet luomaan parempaa työelämää kehittämällä seitsemää avainperiaatetta, jotka ovat syrjimättömyys, työelämän tasapaino ja hyvinvointi, esihenkilötyöhön panostaminen, kestävä kehitys, työn merkitys ja työssä kehittyminen, tehtävän vaatimusten mukainen palkkaus sekä hyvä hakijakokemus”, Hovi luettelee.

Vastuullinen rekrytointi auttaa tavoittamaan monipuolisemmin osaajia

Rekrytoinnissa vastuullisuus kiteytyy Hovin mukaan siinä, että rekrytointi on tasapuolista kaikkia hakijoita kohtaan ja että valinta perustuu relevantteihin asioihin. Lisäksi hakijoita kohdellaan rekrytointiprosessissa kunnioittavasti ja heille muun muassa viestitään avoimesti prosessin vaiheista ja tuloksista. Rekrytointiprosessia myös kehitetään aktiivisesti, ja hakijoilta kerättävällä palautteella on tässä tärkeä merkitys.

”Hakuprosesseissa haluamme huolehtia siitä, että tavoitamme mahdollisimman kattavan joukon erilaisia hakijoita. Otamme tämän huomioon myös viestinnässämme: esimerkiksi rekrytointi-ilmoituksessa oleviin kuviin pyritään jatkossa valitsemaan monipuolisesti erilaisia ihmisiä esittäviä kuvia. Käytämme myös arvojamme heijastavaa kieltä emmekä käytä sukupuolittuneita termejä. Pyrimme jatkuvasti löytämään erilaisia rekrytointikanavia, jotta voisimme paremmin tavoittaa erilaisia ja eri taustaisia hakijoita”, Hovi avaa.

Vastuullisuustyön tukena Fintrafficilla on tarkkaan määritellyt mittarit ja tavoitteet, joita seuraamalla toteutusta raportoidaan säännöllisesti. Lisäksi henkilöstöä ollaan kouluttamassa vastuullisuudesta ja sen ulottuvuuksista.

”Vastuullisuustyön tyypillisimmät haasteet liittyvät vastuullisuuden mittaamiseen ja raportointiin. Oleellista on, että vastuullisuus saadaan integroitua osaksi liiketoimintaa eikä se tule päälle liimattuna tai irrallisena elementtinä. Emme halua sortua viherpesuun. Tämän lisäksi meidän tulee myös laajentaa ymmärrystämme vastuullisuudesta sekä varmistaa osaaminen kaikissa henkilöstöryhmissä”, Hovi kertoo.

Työntekijöiden hyvinvointia ja ammatillista kehitystä tuetaan usealla tavalla

Fintrafficilla on tehty toimenpiteitä työntekijöiden fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin edistämiseksi esimerkiksi panostamalla esihenkilöiden varhaisen välittämisen käytänteisiin sekä tiiviiseen yhteistyöhön työterveyden kanssa. Työntekijöille tarjotaan myös monia etuja, kuten 400 euron liikunta- ja kulttuurietu.

Esimerkiksi jo yli 250 fintrafficlaista on hyödyntänyt työsuhde-etuna tarjottavan mahdollisuuden työsuhdepolkupyörään, mikä on lisännyt merkittävästi henkilöstön työmatkapyöräilyä. Lisäksi työntekijöiden ammatillista kehitystä tuetaan eri tavoin.

”Autamme henkilöstöä etenemään urallaan tarjoamalla koulutusta työntekijöille, jotka ovat hiljattain siirtyneet liikenteenohjauksen tehtävistä asiantuntijatehtäviin. Lisäksi tuemme työntekijöiden kehittymistä esimerkiksi mentoroinnin ja vertaismentoroinnin keinoin sekä tarjoamalla mahdollisuuksia tutustua muihin toimintoihin sisäisen ”vaihto-oppilasohjelmamme” kautta, joka on osoittautunut todella suosituksi”, Hovi sanoo.

Hovi huomauttaa, että tulevaisuudessa tulee olemaan tarve kehittää nykyisten käytäntöjen rinnalle myös uusia toimintamalleja, sillä vastuullisuussääntely tulee lisääntymään ja vaatimukset kiristymään. Yrityksen arvot ja toiminnan eettisyys ovat työntekijöille yhä tärkeämpiä, ja moni haluaa tehdä aidosti merkityksellistä työtä. Tässä Hovi näkee Fintrafficilla selvän vahvuuden.

”Meidän toimintamme on hyvin vastuullista ja uskon vastuullisuustyön myös osaltaan tukevan liikenteen palveluiden kehittämistä ja tuottamista. Meillä on jo vanhastaan panostettu liikenteen turvallisuuteen, sujuvuuteen ja ympäristöystävällisyyteen liikenteenohjauksen keinoin, ja nämä teemat ovat henkilöstöllemme tärkeitä. Mielenkiintoista on nähdä, miten tulevaisuudessa uudet teknologiat, kuten tekoäly ja lohkoketjut, tulevat muokkaamaan myös vastuullisuustyötä”, hän pohtii.

Vastuullinen rekrytointi koostuu seuraavista asioista

  • Rekrytoinnin suunnittelu ja toteutus on avointa, oikeudenmukaista ja tasapuolista kaikkia hakijoita kohtaan.
  • Hakijoiden valinta tehdään objektiivisin ja relevantein perustein, jotka perustuvat tehtävän vaatimuksiin ja osaamiseen.
  • Hakijoita kohdellaan kunnioittavasti ja ystävällisesti koko rekrytointiprosessin ajan.
  • Hakijoita informoidaan rekrytointiprosessin vaiheista, aikataulusta ja tuloksista.
  • Hakijoilta kerätään palaute ja heidän kehitysehdotuksensa huomioidaan
  • Rekrytoinnin toteutus dokumentoidaan ja prosessia arvioidaan ja kehitetään jatkuvasti.

Jaa