Hyppää pääsisältöön

Fintrafficin tekijät: Käyttöpäivystäjä valvoo sähköradan tilaa

Fintrafficissa on neljä käyttökeskusta, jotka toimivat 24/7. Mitä käyttökeskuksessa käyttöpäivystäjänä työskenteleminen on ja mitä se vaatii? Tätä tehtävää meille valottaa käyttöpäivystäjä Jouni Mikkola. 

Tiivistätkö näin alkuunsa ensin, mitä Fintrafficin käyttökeskuksessa tehdään? Millainen tiimi teillä töitä yhdessä tekee?

Valtakunnallisesti Suomessa on 4 käyttökeskusta (Helsinki, Kouvola, Tampere ja Oulu), jotka kaikki toimivat ympärivuorokautisesti. Käyttökeskuksen tärkein tehtävä on valvoa sähköradan tilaa sekä suorittaa tarvittavia kytkentöjä esim. huoltojen, viankorjauksen ja mahdollisten vaaratilanteiden vuoksi.

Käyttökeskuksen kautta kulkee myös ratainfran vikailmoitukset. Vikailmoitusten kirjaaminen ja eteenpäin välittäminen on iso osa käyttöpäivystäjän jokapäiväistä työtä. Viankorjauksen nopea käynnistäminen on tärkeää, koska sillä on suora vaikutus junaliikenteen täsmällisyyteen. Radalla tehtäviin huoltotöihin liittyvien jännitekatkojen etukäteissuunnittelu kuuluu myös olennaisena osana käyttökeskuksen työhön.

Itse toimin Fintrafficin Tampereen käyttökeskuksessa, jonka vastuualueeseen kuuluu Länsi-Suomen rataverkko, eli sähkörata-alueet Toijala – (Turku), (Riihimäki) – Seinäjoki, Seinäjoki – Vaasa, Pori/Rauma – (Jyväskylä). Lisäksi alueeseen kuuluvat sähköistämättömät rataosat Seinäjoki – Haapamäki – Orivesi – Jyväskylä, Seinäjoki – Kaskinen, Parkano – Niinisalo sekä Toijala – Valkeakoski.

Tampereen käyttökeskuksessa on 6 käyttöpäivystäjää. Vuorossa oleva käyttöpäivystäjä tekee työtään yksin. Käyttökeskus sijaitsee samoissa tiloissa liikenteenohjauksen kanssa, joten tiimityö liikenneohjaajien kanssa toimii myös kasvokkain, vaikkakin suurin osa asioista hoidetaankin puhelimitse. Käyttöpäivystäjän tärkeimmät sidosryhmät ovat juuri liikenteenohjaajat sekä talon ulkopuolelta eri kunnossapitäjien edustajat.

Mitä kaikkea työnkuvaasi kuuluu?

Yllä mainitut jutut, sähköradan valvonta, kytkentöjen tekeminen, vianvälitys ja jännitekatkosuunnittelu ovat suurin osa käyttöpäivystäjän työnkuvaa. Iso osa rataverkon tasoristeyksien valvonnasta on myös käyttökeskuksessa ja niiden huollot ja vikailmoitukset työllistävät päivittäin.

Omaan työnkuvaani käyttökeskusasiantuntijana kuuluu lisäksi käyttökeskeytyksien suunnittelu verkkoyhtiöiden ja kunnossapitäjien kanssa, toimiminen työnjohtajan sijaisena sekä toimiminen Tampereen käyttöpäivystäjien asiantuntijana.

Minkälaisissa projekteissa olet mukana?

Käyttökeskuksen parityöskentelymalliin liittyvä projekti on parhaillaan käynnissä. Projektin tarkoituksena on tarkastella mahdollisuutta käyttökeskusten parityöskentelyn aloittamiseen. Olen mukana projektitiimissä, johon kuuluu projektipäällikön lisäksi käyttökeskuksen eri asiantuntijoita. Jokainen tiimin jäsen tuo projektille oman osaamisalueensa tietoa ja sen kautta projektia edistetään. Itse tuon projektille tietoa etenkin käyttäjänäkökulmasta. Projekti on ensimmäinen, johon osallistun ja on hienoa, että tällaisia mahdollisuuksia on tarjolla!

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Työpäivä alkaa aamuvuorossa klo 7.00 ja yövuorossa klo 19.00. Vuoron pituus on 12 tuntia. Vuoronvaihdossa käydään läpi edellisen vuoron tärkeät tapahtumat, voimassa olevat jännitekatkot, kesken olevat viankorjaukset ja mahdolliset muut erikoisemmat jutut, joita aina tasasin väliajoin tulee. Vaihdon jälkeen kirjaan itseni eri tietokoneille kaikkiin järjestelmiin, joita työssä tarvitaan. Käyn myös läpi vuoron tulevat jännitekatkot sekä yhteiset sähköpostilaatikot. Päiväkohtaisia eroja työpäivissä on paljon, jossain päin Suomea rakennetaan ja huolletaan enemmän kuin toisaalla ja se näkyy melko suoraan käyttökeskuksen työmäärässä. Myös vuodenaikojen vaihtelu aiheuttaa omanlaiset ongelmansa ratainfran vikojen suhteen. Tampereella ja toisinaan Oulussa yöaikaan valvotaan myös osaa teknisen valvomon toiminnoista. Niihin kuuluu esim. Kehäradan ja Vuosaaren tunneleiden rakennusautomaation valvonta ja vianvälitys. Kuitenkin kaikkiaan työmäärä on melko vakio, oli sitten päivä tai yö, arki tai viikonloppu. Jouluaattoyöksi junaliikenne hiljenee ja silloin käyttökeskuksessakin saattaa olla rauhallisempaa…

Mitä työ antaa tekijälle eli miksi työsi on merkityksellistä?

Itselläni, kuten kaikilla muillakin käyttöpäivystäjillä, on sähköalan koulutus. Olen tehnyt lähes koko työurani rautateillä erilaisissa kunnossapito- ja rakennustehtävissä.

Työ käyttökeskuksessa antaa hienon mahdollisuuden yhdistää sähkötekniikan osaaminen rautatieliikenteeseen täysin erilaisesta näkökulmasta, mitä se on tähän asti ollut. Sähköturvallisuus, kuten kaikki muukin turvallisuus, on käyttökeskuksen tärkein prioriteetti. Siitä ei tingitä!

Joka päivä on tärkeää, että kaikki työryhmät voivat suorittaa työnsä turvallisesti. Myöskin moni meistä on kokenut sen, miltä tuntuu istua keskellä metsää junassa, joka ei liiku jonkin ratainfran vian vuoksi. Tällöin käyttökeskuksen ja sidosryhmien ammattitaitoa mitataan, jotta vika saataisiin mahdollisimman pian paikallistettua ja viankorjaus aloitettua.

Mistä itse työssä nautit eniten?

Ykkösjuttu on se, että koskaan ei voi tietää mitä päivä tuo tullessaan. Yksikin puhelinsoitto voi kääntää rauhallisen päivän päälaelleen. Toisaalta sitä toivoo, ettei mitään ihmeellistä tapahdu, mutta erikoisemmat tapahtumat ovat kuitenkin kaikkein mielenkiintoisimpia selvittää.

Yksin työskennellessä oma ammattitaito tietysti korostuu, kun vieressä ei ole työtoveri, jolta voisi apuja kysyä. Kuitenkin, jos tilanne tulee missä apua tarvitsee, niin kolme muuta käyttöpäivystäjää on aina linjan päässä ja varmasti joku osaa antaa tarvitsemani neuvon. Oma lähitiimini koostuu erilaisia työuria tehneistä ammattilaisista ja näin ollen meillä on sopiva kattaus tietoa ja taitoa jokapäiväisen toiminnan pyörittämiseen. Vuorotyö vaatii niin itseltä kuin perheeltäkin paljon, mutta pidemmät vapaajaksot tasoittavat sopivasti rytmiä. Arkeen osuvat vapaapäivät ovat avanneet itsellenikin aivan uusia mahdollisuuksia esim. harrastusten suhteen.

 

Jaa