Jasmin Nurron ura tieliikenteenohjauksen parissa lähti kesätyöstä Fintrafficin tieliikennekeskuksessa. Innostus liikennealaan kasvoi matkan varrella, ja nykyään Jasmin työskentelee tieliikenteenohjauksessa vakituisena liikenneoperaattorina. Työn ohessa hän tekee opinnäytetyötään tieliikenteen sää- ja keliennusteista, tavoitteenaan valmistua kuluvana keväänä liikennealan insinööriksi.
Jasmin sai muutama vuosi sitten vinkin mielenkiintoiseen kesätyöpaikkaan opiskelukaveriltaan.
- Liikenneoperaattorin työ vaikutti heti kiinnostavalta, joten päätin hakea paikkaa. Kiinnostus kasvoi entisestään, kun noin viikkoa ennen työhaastattelua koulussa esiteltiin tieliikennekeskuksen käytössä olevia älykkäitä ja teknisiä järjestelmiä tunneleissa sekä liikennekeskusten työtä osana älyliikenteen moduulia. Jokin liikennesuunnittelussa ja -turvallisuudessa sekä alan ilmiöissä veti minua puoleensa niin paljon, että tästä kaikesta avautui juuri minulle sopiva urapolku, Jasmin muistelee.
Fintrafficin tieliikennekeskukset vastaavat liikenteenhallinnasta Suomen maanteillä vuorokauden ympäri. Käytännössä työ sisältää liikenteen ja kelin tilannekuvan jatkuvaa ylläpitämistä, häiriötilanteiden hallintaa yhteistyössä viranomaisten kanssa, tunneleiden ja maanteiden liikenteenhallintaa sekä tiedottamista liikenteen häiriöistä, kuten onnettomuuksista ja heikentyneestä ajokelistä.
- Kiinnostuin liikennealasta erityisesti alan ja opintojen monipuolisuuden takia. Opinnot ovatkin antaneet hyvän pohjan alalla työskentelyyn, työnteko puolestaan lisännyt liikennealan osaamistani käytännössä. Vuorotyö ja koronan jälkeinen etäopiskelu ovat mahdollistaneet päiväryhmässä opiskelun, kun olemme voineet työvuorolistasuunnittelijan kanssa sopia vapaapäivät koulun läsnäolopäiviksi. Lisäksi työnantaja tarjoaa mahdollisuuden edistää opinnäytetyötä työajalla, mikäli operatiivinen tilanne sen sallii, Jasmin kertoo.
Opinnäytetyön keskiössä tieliikenteen sää- ja keliennusteiden kehittäminen
Jasmin työstää parhaillaan opinnäytetyötään, joka käsittelee Ilmatieteen laitoksen tieilmastomallien ja ennusteiden käyttötarvetta ja soveltuvuutta tieliikennekeskusten operatiiviseen käyttöön. Käytännössä työssä on tarkoituksena selvittää, millaisia puutteita ja haasteita liittyy nykyisten operaattoreiden käytössä oleviin sää- ja keliennusteisiin sekä tutkia miten uudet Ilmatieteen laitoksen pääasiassa tutkimusvaiheessa olevat sää- ja keliennustusmallit soveltuvat tai tukevat liikennekeskuksien tiesää- ja keliennusteiden tilannekuvaa.
- Tiesääennusteiden kehittäminen on tärkeää niin liikenteenohjauksen, kunnossapidon kuin tienkäyttäjienkin näkökulmasta, sillä sääolosuhteiden vaikutukset näkyvät esimerkiksi onnettomuuksina, ruuhkina ja matka-aikojen pitenemistä. Kehittämällä ennusteiden tietolähteitä tienkäyttäjät saavat parempaa tietoa vallitsevista ja ennustetuista keliolosuhteita, minkä lisäksi Fintrafficin tieliikenteenohjaus jakaa tietolähteitä eteenpäin esimerkiksi kunnossapidon tarpeisiin. Tulevaisuudessa kehittyneempien tietolähteiden avulla voidaan kehittää tiesään digitaalista kaksosta sekä mahdollisesti vastaanottaa ja lähettää kelitietoja suoraan ajoneuvoihin, Jasmin avaa opinnäytetyönsä aiheen merkityksellisyyttä.
Opinnäytetyöprojekti on osa Fintrafficin Digitien tiesään digitaalisen kaksosen ja operaattoreiden tietolähteiden kehittämistä. Digitie on palvelukokonaisuus, joka tarjoaa erilaisia digitaalisia liikkumisen ja liikenteen hallinnan palveluita tienkäyttäjille, yrityksille ja julkishallinnolle.