Hyppää pääsisältöön
Kasvin istutus

Fintraffic valmistautuu uuden CSRD-direktiivin käyttöönottoon: ”Merkittävä etu sekä toiminnallemme että vastuullisuustyöllemme”

Fintrafficin vastuullisuustyö kattaa useita eri osa-alueita, jotka kaikki tähtäävät yhtiön toiminnan kestävyyteen ja eettisyyteen. Tällä hetkellä yhtiö valmistautuu täyttämään Euroopan Unionin uuden CSRD-direktiivin vastuullisuusraportoinnille asettamat tiukat vaatimukset. Fintrafficin Serkan Tetik ja Taru Hynninen kertovat, kuinka direktiivin käyttöönotto on sujunut ja mitä mahdollisuuksia se tuo tullessaan.

Viime syyskuussa voimaan tullut Euroopan Unionin uusi CSRD-direktiivi (Corporate Sustainability Reporting Directive) asettaa entistä tiukempia vaatimuksia yritysten vastuullisuusraportoinnille. Tämä näkyy myös Fintrafficin toiminnassa, jossa uusien vaatimusten mukainen datan keräys käynnistyy vuonna 2025. Ensimmäinen CSRD-direktiivin täyttävä raportti on määrä julkaista seuraavana vuonna.

Direktiivi korvaa Fintrafficilla aiemmin käytössä olleen GRI-standardin (Global Reporting Initiative), jonka mukaisesti yhtiö on tähän asti raportoinut vastuullisuudestaan samalla tavalla kuin muut vastuullisuudestaan raportoivat yritykset.

"CSRD edellyttää yrityksiltä yksityiskohtaisempaa ja standardoidumpaa tietoa ympäristö-, sosiaali- ja hallintotavoitteista sekä niiden vaikutuksista liiketoimintaan. Päivitämme parhaillaan raportointivalmiuksiamme direktiivin vaatimusten mukaisesti sekä kartoitamme ja testaamme uusia järjestelmiä, jotta tarvittavan datan kerääminen voidaan aloittaa heti ensi vuoden alusta", kertoo Fintrafficilla vastuullisuuden ja vaikuttamisen kehityspäällikkönä työskentelevä Serkan Tetik

CSRD-direktiivin käyttöönotto Fintrafficilla tapahtunut nopeasti

Fintrafficin PMO-yksikön kehityspäällikön Taru Hynnisen mukaan suurin haaste CSRD:n käyttöönotossa on ollut se, että direktiivi ja sen vaatimukset astuivat voimaan viime vuoden syksyllä hyvin nopealla aikataululla, mikä on edellyttänyt ripeitä toimenpiteitä tarvittavien tietojen keräämiseen. Laajan kokonaisuuden omaksuminen on vaatinut aikaa, mutta sen jakaminen pienempiin osiin on auttanut.

"On täytynyt oppia paljon uusia käsitteitä ja lyhenteitä sekä kehittää direktiivin vaatimia luotettavia mittareita. Työtä tehdessä on kuitenkin ollut ilo huomata, että meiltä löytyy jo loppujen lopuksi paljon dataa, jota voidaan hyödyntää CSRD-raportoinnissa."

Kattavampi raportointi tarjoaa myös monia mahdollisuuksia, esimerkiksi hankintojen vaikuttavuuden arvioinnissa. Tetikin mukaan tämä on merkittävä etu, sillä Fintraffic tekee vuosittain hankintoja noin 100 miljoonan euron edestä, ja läpinäkyvyys koko arvoketjussa tukee vastuullisempaa toimintaa. Standardien mukainen raportointi on hyödyksi myös rahoitusta haettaessa ja voi auttaa saamaan vaikkapa paremmat lainaehdot.

"Tämän päivän rahoittajat ovat hyvin tietoisia siitä, mihin rahansa sijoittavat. CSRD:n kaltaiset direktiivit tarjoavat paljon kaivattua tietoa yrityksen toimintatavoista ja niiden vaikutuksista, mikä auttaa sijoittajia tekemään valveutuneita päätöksiä," Hynninen lisää. 

Yhdessä kohti vastuullisempaa tulevaisuutta

Hynninen haluaa kiittää koko projektitiimiä, jossa on hänen mukaansa kiireestä ja suuresta työmäärästä huolimatta vallinnut erinomainen asenne ja yhdessä tekemisen meininki. Motivaatiota työhön tuo myös tunne siitä, että työskentelee tärkeän päämäärän eteen.

"Vastuullisuusraportointi on kehittynyt merkittävästi viime vuosina, ja sen merkitys yritysten toiminnassa on kasvanut huomattavasti. Tämä on tuonut meille muun työn oheen paljon uutta tekemistä, mutta siitä on selvitty hyvällä yhteishengellä. On hienoa tuoda tietoa laajemmin saataville ja lisätä läpinäkyvyyttä Fintrafficin toiminnassa."

Vastuullisuusraportointi, joka nyt CSRD-direktiivin myötä tulee syventymään, on merkittävä osa Fintrafficin pyrkimystä varmistaa toimintansa kestävyys ja eettisyys niin ympäristö-, sosiaali- sekä taloudellisenkin vastuun osalta. 

"Fintraffic on koko olemassaolonsa ajan pyrkinyt toimimaan eettisesti ja vastuullisesti sekä edistämään turvallisuutta ja kestävyyttä. CSRD tuo vastuullisuusraportointiin uusia elementtejä ja laajentaa tarkastelua siten, että voimme jatkossa paremmin tunnistaa kohteita, joihin haluamme keskittyä. Tämän myötä voimme olla entistä vastuullisempi yritys", Tetik kiteyttää.

Fintrafficin vastuullisuustyö tiivistettynä

  • Selkeät tavoitteet ja niiden seuranta: Fintraffic asettaa selkeitä ja mitattavia vastuullisuustavoitteita ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun ja hyvän hallintotavan osa-alueilla. Näiden tavoitteiden toteutumista seurataan tarkasti erilaisten mittareiden avulla, ja niistä raportoidaan säännöllisesti.
  • Konkreettiset toimenpiteet ja suunnitelmat: Fintraffic toteuttaa konkreettisia toimia, kuten energiatehokkuuden parantamista ja päästöjen vähentämistä, saavuttaakseen vastuullisuustavoitteensa ja edistääkseen kestävää kehitystä.
  • Ympäristövastuu: Fintraffic pyrkii aktiivisesti vähentämään liikenteen päästöjä, edistämään hiilineutraaliutta, parantamaan energia- ja materiaalitehokkuutta sekä säilyttämään luonnon monimuotoisuuden.
  • Sosiaalinen vastuu: Fintraffic panostaa turvallisuuden parantamiseen, henkilöstön hyvinvointiin ja sitoutumiseen, sekä edistää monimuotoisuutta ja tasa-arvoa työyhteisössään. Yhtiö noudattaa ihmisoikeusperiaatteita ja YK Global Compact -aloitteen periaatteita.
  • Taloudellinen vastuu: Fintraffic tuottaa taloudellista lisäarvoa ja vaikuttavuutta yhteiskunnalle, ja integroi vastuullisuuden osaksi päätöksentekoaan. Tämä auttaa varmistamaan yrityksen taloudellisen tehokkuuden ja läpinäkyvyyden.

Jaa