Fintrafficin raideliikenteenohjauksessa liikenneohjaajina työskentelevät Kaisu Haapapuro ja Saija Sallinen päättivät kumpikin tahoillaan kouluttautua aikuisiällä uuteen ammattiin. Tiet kohtasivat vuonna 2024 raideliikenneohjaajakoulutuksessa, josta kaksikko valmistui työkavereiksi samaan ohjauskeskukseen. Kuinka hyppy hoitoalalta liikenteenohjaukseen sujui? Mitä etua aiemmasta työhistoriasta on liikenneohjaajan ammatissa? Lue Kaisun ja Saijan ajatukset raideliikenneohjaajakoulutuksesta ja uranvaihdosta!
Saija työskenteli pitkään sairaanhoitajana kirurgian vuodeosastolla, opiskellen työnsä ohessa tuotantotalouden insinööriksi. Opintojen edetessä hän vaihtoi puolet työajastaan terveysteknologian pariin ja työskenteli myös kotisairaalassa. Liikennealaan katse kääntyi jo useampi vuosi ennen päätöstä uranvaihdosta.
- Rautatiet ovat kiinnostaneet työympäristönä, ja hainkin jo 17-vuotiaana kesätöihin junatarjoilijaksi. Ensimmäisen kerran katsoin raideliikenneohjaajakoulutuksen hakua sillä silmällä jo vuonna 2020, mutta edelliset opintoni olivat silloin vielä pahasti kesken. Muutama vuosi myöhemmin aika oli otollinen ja päätin hakea, Saija muistelee.
Kaisu puolestaan on pohjakoulutukseltaan lähihoitaja, joka työskenteli pitkään ensihoidossa. Kokemusta kertyi lisäksi lastensuojelusta, jonne Kaisu teki keikkatöitä ja sijaisuuksia ensihoitotyön ohessa.
- Olin tehnyt pitkään samaa työtä ja huomasin, että kaipasin muutosta ja jotain uutta uralleni. Liikenne ja kaikenlaiset tekniset härvelit ovat aina kiinnostaneet minua, ja lukiessani raideliikenneohjaajahaun kriteerejä koin, että tämä voisi olla minun juttuni. Tuntui hyvältä saada konkreettinen osoitus siitä, ettei tarvitse tehdä sitä mitä on aina tehnyt, vaan voi soveltaa omaa osaamista ja vahvuuksia muuallakin, Kaisu kertoo.
Hoito- ja liikennealassa yllättäviä yhtäläisyyksiä
Kaisu ja Saija näkevät monia yhtäläisyyksiä hoito- ja liikennealassa. Molemmat nostavat esiin mm. työn merkityksellisyyden, jota tukee mahdollisuus vaikuttaa asioihin yhteiskunnan tasolla ja olla mukana rakentamassa hyvää.
- Meidän ei ole myöskään tarvinnut erikseen opetella esimerkiksi turvallisuuteen ja etiikkaan liittyviä tapoja toimia tai kunnioitusta turvallisuutta ja sääntöjä kohtaan, sillä ne tulevat molemmille hoitoalan myötä selkärangasta. Potilasturvallisuus on nyt vain vaihtunut liikenneturvallisuuteen, molemmat pohtivat.
Yhtäläisyyksiä löytyy myös systemaattisuuden ja järjestelmäosaamisen sekä paineensietokyvyn ja ongelmanratkaisutaitojen osalta. Lisäksi molemmissa aloissa keskeistä on hyvä asiakaspalvelu ja ihmisten taitava kohtaaminen.
Koulutuskokemus antoisa jo hakuprosessista lähtien
Saija kertoo, että raideliikenneohjaajakoulutukseen osallistuminen on ollut ammatillisesti hänen elämänsä jännittävin matka, tietynlainen kilpailu oman itsen kanssa. Kokemus on ollut antoisa ja opettavainen jo hakuprosessista lähtien.
- Muistan kun teimme koulutuksen ensimmäisenä päivänä kierroksen ohjaussalissa ja leukani loksahti, kun näin työpisteet. Ajattelin, etten ikinä opi käyttämään laitteita, mutta niin ne vain tulivat tutuksi simulaatioiden, teorian ja käytännön harjoittelun kautta. Tämä on tärkeä koulutus ja merkityksellinen ammatti, josta olemme ylpeitä, Saija kertoo.
- Onnistuminen vaatii kuitenkin sitoutumista itseen ja rohkeaa menemistä kohti omia tavoitteita. Pitää laittaa itsensä likoon ja luottaa, että asiat järjestyvät. Kun opiskelee aikuisiällä täysin uuden ammatin, on myös tietoisesti päästettävä irti aiemmasta ammatillisesta identiteetistä ja annettava itselle mahdollisuus olla taas tuntemattoman edessä oleva aloittelija. Alkuun oli vaikea päästä tähän opiskelijamoodiin, Kaisu jatkaa.
- Vertaistuki on ollut tässä tärkeää, siitä kiitos meidän ihanalle koulutusporukalle ja kouluttajille. Vaikka koulutus on tiivis ja intensiivinen, tarjoaa se hyvät eväät raideliikenneohjaajan ammattiin. Fiilis oli mahtava, kun valmistuimme, ja kehittyminen jatkuu nyt joka päivä työn ohessa. Ohjauskeskuksessamme on lämmin ja kannustava ilmapiiri, jossa koimme ensimmäisistä päivistä lähtien olevamme aidosti tervetulleita uusina työkavereina. En ole päivääkään katunut, että lähdin tälle matkalle, Saija kiittää.
