Hyppää pääsisältöön
Digitalisaatio

Fintraffic ja Telia kehittämään uuden sukupolven liikkumistietoa

Julkaistu 29.10.2021

Fintraffic ja Telia Finland ovat käynnistämässä tutkimus- ja kehityshanketta, jotta matkapuhelinverkosta kerättävää väkijoukkojen liikkumistietoa voitaisiin jatkossa hyödyntää osana yleistä maantieliikenteen laskentaa.

Uuden sukupolven liikkumistietoa on tarkoitus käyttää entistä kohdennetumpaan liikennesuunnitteluun sekä hyödyntää esimerkiksi tiestön eri ylläpito- ja kunnossapitotehtävissä.

- Juuri startanneessa T&K-hankkeessa luodaan pohja uudelle digitalisaatiota voimakkaasti hyödyntävälle tavalle kerätä ja analysoida liikkumisen dataa. Fintrafficin onkin tarkoitus laajentaa tulevina vuosina uuden sukupolven liikkumistiedonkeruu maanlaajuiseksi, jolloin uudet hybridi- ja liikkumistietomenetelmät kattaisivat koko tieverkon eli kaikkiansa 78 000 km, taustoittaa Fintrafficista asiantuntija Eetu Karhunen.

T&K-hankkeessa toteutetaan seuraavien vuosien aikana optimoidut maantieliikenteen liikkumistiedon seurantamenetelmät. Suunnittelu- ja analyysityötä tehdään tiiviissä yhteistyössä Fintrafficin tieliikenteenohjauksen ja Telian kehitystiimien kesken.

- On innostavaa päästä modernisoimaan yleistä liikennelaskentaa Fintrafficin kanssa. Hankkeessa kehitettävä tiedontuotantomalli on edistyksellinen ja se on herättänyt kiinnostusta myös muissa Pohjoismaissa. Tiedontuotannon digitalisoinnilla voidaan tuottaa parempaa tietoa, säästää yhteiskunnan varoja ja vähentää päästöjä, sanoo Telian data- ja analytiikkaliiketoiminnan johtaja Tapio Levä.

T&K-hanke kestää kaksi vuotta, jonka jälkeen käynnistyy Suomen seuraavan sukupolven yleisen liikenteenlaskentapalvelun varsinainen kilpailutus loppuvuonna 2023.

Jaa