Hyppää pääsisältöön

Fintraffic ja HAMK tuovat yhdessä uuden opintokokonaisuuden tulevaisuuden raidealan ammattilaisille

Varta vasten rautatiealaan keskittyvän erikoistumisopinnon tavoitteena on tehdä alaa tunnetuksi opiskelijoille sekä avata tarkemmin, mitä kaikkea osaamista alalla tarvitaankaan. Keille kaikille uusi koulutus on suunnattu? Entä mitä asioita koulutus pitää sisällään?

Rautatieala tarvitsee jatkuvasti uusia osaajia. Oikeanlaisen asiantuntijuuden löytämisestä tekee kuitenkin haastavaksi se, että operatiivisten tehtävien koulutuksia lukuun ottamatta Suomessa ei ole juurikaan nimenomaan rautatiealaan keskittyvää opetusta. Alan toimijat joutuvatkin usein itse perehdyttämään työntekijät rautatiemaailman toimintoihin. Prosessina tämä on raskasta ja johtaa siihen, että tekijöiden osaamisessa on suuriakin eroavaisuuksia.

Ratkaisuna pulmaan Fintraffic on kehittänyt yhdessä Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) kanssa uuden rautatiealaan keskittyvän opintokokonaisuuden.

Koulutuksessa alaa ei lähestytä ainoastaan tekniikan kautta, vaan rautatiejärjestelmää tarkastellaan hyvin laajassa mittakaavassa. Opetus koostuu kolmesta viiden opintopisteen osiosta, jotka jakautuvat rautatiealan perusteisiin, rautatiealalla käytössä oleviin järjestelmiin ja tekniikkaan sekä rautatieturvallisuuteen ja kyberturvaan liittyviin aihealueisiin.

”Useat keskeiset liikennealan suunnitteluvaiheessa olevat kehityshankkeet koskevat rautatiealaa laajasti, ja alan voidaankin luonnehtia olevan positiivisessa murrosvaiheessa. Uusia tekijöitä tarvitaan paljon sekä nyt että tulevaisuudessa. Haluamme tehdä rautatiealaa tutuksi sekä mahdollistaa sen, että alalle työllistyviltä löytyy yhteneväinen vankka osaamispohja”, sanoo Fintrafficin häiriönjohtamisesta, informaatiosta ja osaamisen hallinnasta vastaava palvelupäällikkö Lauri Ahtiainen. 

Opetusta tarjolla sekä tutkinto-opiskelijoille että työelämässä jo oleville

Parhaillaan käynnissä oleva koulutus alkoi maaliskuussa. Koulutuksessa on mukana luennoitsijoita muun muassa Väylävirastosta, VR:ltä sekä Fintrafficilta.

”Opetuskokonaisuuden avulla pystymme avaamaan opiskelijoille paremmin sitä, millaista osaamista rautatiealalla tarvitaan sekä millainen ala on yleisesti. Opiskelijoilla on myös mahdollisuus löytää koulutuksen kautta aihe omalle opinnäytetyölleen, mikä on usein merkittävä polku alalle työllistymiselle”, kertoo HAMKin liikennealan lehtori Teppo Sotavalta.

Opintokokonaisuus on suunnattu loppuvaiheen tutkinto-opiskelijoille, niin liikennealan kuin sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriopiskelijoille. Lisäksi opintomoduulin perusteet-osio on tarjolla myös markkinaehtoisena täydennyskoulutuksena työelämässä oleville. Opinto-osio voi toimia esimerkiksi osana hiljattain alalle tulleiden perehdytystä tai pidempään alalla työskennelleiden täydennyskoulutuksena. Koulutukseen osallistuu n. 40 opiskelijaa.

”Toteutuksen jälkeen keräämme opiskelijoilta palautetta, jonka perusteella mietimme, miten opetusta voisi kehittää. Tavoitteena on, että koulutuksesta tulisi pysyvä osa opetusta, jonka kaikki osat olisivat avoinna myös täydennyskoulutuksena. Opintokokonaisuus tarjoaa kattavan katsauksen rautatiealaan, jonka avulla opiskelijalla on todella hyvät valmiudet työelämään”, Ahtiainen ja Sotavalta toteavat yhdessä.

Jaa