Lentoliikenne on kohdannut pandemian ja Venäjän hyökkäyssodan takia isoja haasteita viime vuosina. Alan kaikki toimijat etsivät määrätietoisesti nykytilanteeseen soveltuvia keinoja uudistaa toimintaa sekä parantaa palveluiden laatua ja tehokkuutta. Suomessa lentoasemien liikenteen ja matkustajamäärän kehitys on entisestään eriytynyt kriisien seurauksena ja erityisesti vähäliikenteisten lentoasemien tilanne on haastava.
Yksi lennonvarmistusalan kustannustehokkuutta parantava hanke voisi olla etälennonjohto, jonka käyttöönotto mahdollistaisi palveluiden tuottamisen joustavasti ja laadukkaasti silloin, kun niille on kysyntää. Tämä helpottaisi etenkin sellaisten lentoasemien toimintaa, joilla on vähän lentoja tai lentojen määrä vaihtelee voimakkaasti eri aikoina. Huoltovarmuus paranisi ja esimerkiksi kiireiset elin- ja sairaskuljetukset eivät olisi riippuvaisia lentoasemien lennonjohtojen aukioloajoista. Toimintatapa tukisi erinomaisesti sekä Suomen että sen eri alueiden saavutettavuutta.
Lennonvarmistustoiminnan kehittäminen on väistämätöntä sähkölentämisen ja dronelentojen yleistyessä tulevaisuudessa. Etälennonjohdon (Multi Remote Operating Tower = MROT) käyttöönotto mahdollistaisi lennonjohtopalvelun tuottamisen joustavasti yhdestä työpisteestä useammalle lentoasemalle. Tämä parantaisi lennonjohdon varautumiskykyä ja lentoasemien palvelutasoa sekä mahdollistaisi lentoliikenteen palvelutuotannon kustannusten alentumisen.
Lennonvarmistuspalveluita tuottava Fintraffic on seurannut alan teknologista kehitystä useamman vuoden ajan sekä suunnitellut kansainvälisesti uraauurtavaa lennonjohtokonseptia, joka sopisi erityisesti Suomen olosuhteisiin. MROT-hankkeen mahdollinen toteuttaminen tarkoittaisi suunnitelman mukaan sitä, että Ivalon, Kittilän, Kuusamon, Maarianhaminan, Oulun, Turun ja Vaasan lentoasemien lennonjohto toteutettaisiin etälennonjohtona.
Toiminnan mahdollisesta uudelleenjärjestämisestä johtuvista syistä Fintrafficin lennonvarmistus aloittaa muutosneuvottelut. Muutosneuvottelujen jälkeen päätettäisiin mahdollisesti toteutettavasta järjestelmähankintakilpailutuksesta. Mikäli järjestelmähankintakilpailutus käynnistetään ja kilpailutuksen jälkeen tehtäisiin päätös MROT-hankkeen toteuttamisesta, hankkeessa voitaisiin edetä käyttöönottoon arviolta vuosina 2025-2027.
"Lennonvarmistustyön digitalisoituessa etälennonjohtaminen olisi luonteva askel lentoliikenteen kehittämisessä. Olemme käyneet markkinapuheenvuoroja eri laitetoimittajien kanssa ja tutustuneet erilaisiin ratkaisuihin. Suunnittelemaamme konseptia tukevia laitteita on jo markkinoilla ja konseptimme pystyisi vastaamaan tarpeisiin laitteiden sekä operatiivisen toiminnan osalta," kertoo Fintrafficin lennonvarmistuksen toimitusjohtaja Raine Luojus.
Valtio-omistaja sekä lentoyhtiöt ja lentoasemat edellyttävät Fintrafficilta ratkaisuja entistä ilmastoystävällisempien sekä kustannustehokkaampien lennonvarmistuspalveluiden tarjoamiseksi. Myös EU-sääntely edellyttää lennonvarmistuspalvelun tuottajilta jatkuvaa toiminnan kehittämistä ja tehostamista.