Sarjamme ammattinimikkeistä, jotka eivät ole kaikille tuttuja, jatkuu. Tällä kertaa vuorossa on Mari Helander, joka toimii Fintrafficin rataliikennekeskuksessa liikennepäällikkönä.
Millaisia tehtäviä työpäiviisi kuuluu käytännössä? Mitkä asiat ovat vastuullasi?
Rataliikennekeskuksen liikennepäällikkönä valvon rautatieliikenteen sujumista sekä rataverkon tilaa. Vastuullani on koko Suomen häiriö- ja poikkeustilanteiden hallinta. Kun jossain päin Suomea tulee ratainfraan tai vaikkapa kalustoon häiriöitä, niin työpisteellä puhelin soi ja yhdessä liikennöitsijöiden ja/tai liikenteenohjauksen kanssa yritämme hoitaa tilanteen niin, että siitä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa liikenteeseen. Yhteistyö sekä liikenteenohjauksen että liikennöitsijöiden kanssa on tiivistä.
Tilannekuvan ylläpitäminen sekä tiedottaminen kaikille sidosryhmille kuuluu tehtäviini. Jos häiriöt rataverkolla vaikuttavat laajemmin junaliikenteeseen, niin jaamme median kautta tietoa myös matkustajille.
Ratkaisemme myös mahdollisia liikenteen ja ratatöiden välisiä konflikteja. Normaaliin työpäivään kuuluu myös kiireellisen ratakapasiteetin eli aikatauluhakemusten käsittelyä ja hyväksyntää sekä yhteysjunien odotuksista päättämistä. Lisäksi yövuoroissa valvomme liikkuvan kaluston valvontalaitteita.
Työpäivät ovat hyvin erilaisia. Kaikkea toimintaa ohjaavat turvallisuus ja vastuullisuus. Tilanteet saattavat vaihtua äkistikin. Rauhallinen työpäivä, jolloin liikenne on kulkenut suunnitelmien mukaisesti ilman häiriöitä, voi muuttua hetkessä, kun jotain poikkeavaa tapahtuu. Varsinkin Etelä-Suomessa pienikin häiriö vaikuttaa nopeasti useampaan junaan ja siten monen matkustajan liikkumiseen. Joskus koko 12-tuntinen työvuoro menee liikenteellisiä tilanteita selvitellessä puhelimen soidessa jatkuvasti.
Kuinka monta samalla nimikkeellä olevaa tekijää työskentelee Fintrafficissa?
Fintrafficin raideliikenteenohjauksen puolella työskentelee 7 liikennepäällikköä, kuusi miestä ja minä. Työyhteisömme on pieni ja tiivis ja yhteistyö toimii. Tällä porukalla hoidamme rataliikennekeskuksen toiminnan pyörittämisen 24/7/365.
Millaista koulutusta, työkokemusta tai taitoja työssäsi tarvitaan?
Jokaisella liikennepäälliköllä on taustallaan liikenneohjaajan koulutus ja pitkä kokemus liikenneohjaajan työstä. Lisäksi osalla meistä on myös muuta taustaa ja erilaisia työtehtäviä rautatiemaailmasta. Työssä tarvitaan hyvää rataverkon tuntemusta, jota olemme saaneet mm. aiemmista työtehtävistä.
Minkä tyyppisille ihmisille työsi sopii parhaiten?
Työ sopii ratkaisukeskeisille, sosiaalisille ja yhteistyökykyisille henkilöille. Eteen tulee useasti vaikeita asioita, joihin täytyy löytyä ratkaisu. Neuvottelemalla asiat yleensä selviävät.
Työssä täytyy myös uskaltaa tehdä rohkeitakin päätöksiä ja seistä niiden takana, vaikka päätös saattaa aiheuttaa tyytymättömyyttä tai ihmettelyä. Esimerkkinä tällaisesta voisi olla vaikkapa yhteysjunan odottaminen poikkeuksellisen pitkään tai junien peruminen. Toki päätökset pitää aina pystyä perustelemaan.
Lisäksi esim. median kanssa työskennellessä tulee olla sanavalmis ja osata vastata kysymyksiin asiantuntevasti ja asiallisesti.
Oletko kohdannut joskus jotain hauskoja olettamuksia tai ennakkoluuloja siitä, mitä työsi tehtävänimikkeen perusteella pitää sisällään?
Liikennepäällikön nimikkeellä en ole sinänsä törmännyt hauskoihin tai erikoisiin olettamuksiin, mutta liikenneohjaajana ollessani saatettiin luulla, että olen joko poliisi tai tietyömaalla liikenteenohjaajana.
Yllättävää kyllä, mutta vuorotöiden tekeminen (+ sukupuoli) liitetään useasti yhteen ammattikuntaan. Vieraiden ihmisten yleisin kysymys on: Oletko sairaanhoitaja?
Jotain erityistä, jonka haluaisit työstäsi kertoa
Omassa työssäni toimin rautatiemaailman keskiössä mielenkiintoisten ja alati vaihtuvien tilanteiden parissa, jossa saa tehdä yhteistyötä monien eri sidosryhmien kanssa. Tehtäväkenttä on laaja, mutta mielenkiintoinen.