Kesälomat lähenevät loppuaan, mikä näkyy myös maanteillä: muuttokuormia, vesiltä nostettuja veneitä ja kesän talo- ja mökkiremonteista jääneitä kaatopaikkakuormia kuljetetaan nyt vilkkaasti paikasta toiseen. Kuinka peräkärry kuormattiinkaan turvallisesti? Mitä veneen trailerin kanssa on huomioitava? Miten peräkärryn kuljettaja voi tukea turvallista ja sujuvaa liikennettä omalla toiminnallaan?
Varmista peräkärryn liikennekelpoisuus ja huolellinen kiinnitys
Tarkista ennen liikenteeseen lähtöä, että peräkärryn jarruvalot, vilkut ja sähköistykset toimivat. Renkaiden on oltava ehjät, ja niissä tulee olla riittävästi kulutuspintaa sekä sopivat rengaspaineet.
"Muun liikenteen on haastavaa ennakoida kuljettajan liikkeitä, jos peräkärryn valot ja vilkut ovat pimeänä. Lisäksi on tärkeää varmistaa, ettei peräkärryn tai venetrailerin vetopää ole vaurioitunut ja että se pysyy lukittuna ajon aikana. Vauhdissa irronnut peräkärry voi aiheuttaa vakavia vaaratilanteita liikenteessä", muistuttaa Fintrafficin tieliikenteenohjauksesta liikennekeskuspäällikkö Kari Tarkki.
Kuormaa tavarat peräkärryyn turvallisesti
Tavaroiden tai veneen kiinnitys tulee tehdä kuormaukseen tarkoitetuilla ehjillä sidontavälineillä niin, ettei kuorma pääse liikkumaan ajon aikana mihinkään suuntaan. Tavarat tulee sitoa kiinni silloinkin, kun käytössä on kuomullinen peräkärry.
"Peräkärry tulee aina kuormata etupainoiseksi. Painopiste tulee säilyttää mahdollisimman alhaalla niin, että painavimmat tavarat sijoitetaan peräkärryn keskiosaan ja akselin päälle. Takapainoinen kuormaus nostaa vetoauton takaosaa ylöspäin, mikä heikentää ajoneuvon hallintaa. Kuorma on liian takana, jos peräkärry lähtee kippaamaan taaksepäin, kun se irrotetaan vetokoukusta", kertoo ylitarkastaja Tatu Siivonen Traficomilta.
Peräkärryn kuorma ei saa ylittää peräkärryn laitoja sivusuunnassa, ellei kyseessä ole veneen kuljetus. Jos kuorma ulottuu yli metrin peräkärryn takaosan yli, on sen päähän laitettava selkeä lippu, joka on myös valaistava pimeällä ajettaessa. Kuorma saa ylittyä takaa enintään kahdella metrillä.
Vaikka kuorma olisi sidottu oikeaoppisesti matkaan lähtiessä, saattaa sidonta joskus löystyä matkan aikana. Siksi kuljettajan on etenkin pidemmillä matkoilla hyvä tarkistaa ajoittain, että kuorma on edelleen riittävän tiukasti kiinni.
"Kuormasta putoavat tai laitojen yli roikkuvat tavarat ovat iso riski muulle liikenteelle. Tämä korostuu äkkijarrutustilanteissa ja mutkissa, joissa irtotavarat saattavat lentää kuormasta aivan yllättäen vastaantulevan tai takana ajavan auton päälle", Siivonen jatkaa.
Tarkista ajo-oikeus ja muista maltti ajon aikana
Varmista ennen matkaa ajokortistasi, millaista perävaunuyhdistelmää ajo-oikeutesi oikeuttaa ajamaan. Tarkista myös, millaista peräkärryä suunnitellulla vetoautolla saa vetää. Muista, että peräkärryn tai venetrailerin kanssa ajaessa rauhallisuus on valttia. Äkkinäiset liikkeet, liian kovat tilannenopeudet ja turhan niukat turvavälit ovat omiaan nostamaan onnettomuusriskiä.
"Kuljettajan on hyvä huomioida, että peräkärryllä on vaikutusta ajoneuvon pysähtymismatkaan ja ajovakauteen erityisesti silloin, kun ajetaan kovemmilla nopeuksilla. Toisaalta peräkärry hidastaa auton kiihtymistä, minkä vuoksi kuljettajalta tarvitaan erityistä valppautta ja tilannetajua risteysalueilla sekä mahdollisissa ohituksissa", alleviivaa Kari Tarkki.