Hyppää pääsisältöön
Drone lentää kaupungin yllä

Lentoliikenteen ammattilaispalvelut

Lähdössä lentämään tai lennättämään? Tai haluatko tehdä lentoesteilmoituksen? Tutustu harrastajalentäjien ja dronejen lennättämisen palveluihimme. Olemme koonneet sinulle sivustolle kaikki harrastelentäjien AIS-palvelut ja pääset tekemään täältä esimerkiksi lentosuunnitelmasi. Löydät sivustolta myös ohjeet dronelennättäjille ja voit rekisteröityä drone-operaattoriksi. Sivustolta voit hakea lisäksi lausunnon lentoesteestä ja tehdä lentoesteilmoituksen.

Lennonvalmistelu ja lentosuunnitelman tekeminen

AIS.fi -sivustolta löydät kaikki lennonvalmisteluun ja lentosuunnitelmiin liittyvät tiedot. Samasta osoitteesta pääset myös luomaan oman lentosuunnitelmasi ja lähettämään sen.

Ilmailutiedotuspalveluihin kuuluvat mm. Suomen ilmailukäsikirja (AIP Finland) ja AIP:n lisäykset (AIP SUP), reittitiedotteet, ilmatilan käyttösuunnitelma, lentäjien sääpalvelu, AIC A-tiedotteet ja ANC 1:500 000 kartta.

Valmistele lentosi ja tee lentosuunnitelma hyvissä ajoin täällä.

Miehittämättömien ilma-alusten eli dronejen lennättäjät

Miehittämättömien ilma-alusten eli drone-lennokkien lennättäminen vaatii pakollisen rekisteröitymisen ja teoriakokeen suorittamisen verkossa. Voit rekisteröityä drone-operaattoriksi sekä yksityishenkilönä että organisaationa. Rekisteröityminen on pakollista sekä ammatti- että harrastajalentäjille.

Jos lennätät 0,5–2 kilogramman painoista dronea tiheästi asutetulla alueella, on tarpeen suorittaa lisäteoriakoe. Tämän voi suorittaa Avia Collegen järjestämissä, valvotuissa kokeissa. Kyseessä on avoimen kategorian alakategorian A2-mukainen toiminta, jolloin sinulla tulee olla A1/A3-verkkoteoriakokeen lisäksi omatoiminen käytännön koulutus sekä valvottu A2-lisäteoriakoe hyväksytysti suoritettuina.

Fintrafficin ohjeet dronen lennättäjille löydät täältä. Droneja koskevista ohjeistuksista ja säädöksistä löydät lisää tietoa myös täältä.

Vaikuttaako tekemisesi lentoliikenteeseen? Tutustu lentoestepalveluun

  • Maston, tuulivoimalan, nosturin, valaistus-, radio- tai muun laitteen, rakennuksen, rakennelman tai merkin asettamisen yhteydessä tulee huomioida lentoestelupa. Lupa haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta ja sen liitteenä tulee olla Fintrafficin lennonvarmistuksen lausunto.

    Lausunto- ja lupahakemukseen tarvitaan esteen tarkat sijaintitiedot sekä rakenteen ja maanpinnan korkeus. Lupavaatimus koskee uuden lentoesteen asettamista, olemassa olevan esteen korottamista tai sijaintipaikan muuttamista.

    Hae lausunto lentoesteestä

    Tee ilmoitus lentoesteestä