Hyppää pääsisältöön

Hankkeet ja kehittäminen

Suomen kansainväliset yhteydet ovat olleet ennen pandemiaa Pohjois-Euroopan parhaat. Asiakkaamme odottavat meiltä, että Suomen lentoliikenne toimii ilman viiveitä ja palvelukatkoja mutta myös sitä, että palvelumme ovat kilpailukykyisiä.

Niin lennonvarmistuksen kuin muidenkin alan toimijoiden on pandemian jälkeen etsittävä tapoja parantaa palveluiden laatua ja tehokkuutta. Strategiset hankkeemme vahvistavat ja edistävät näitä, sekä kaikkia muita meille asetettuja tavoitteita ja vaatimuksia erittäin hyvin. Ratkaisujamme kilpailukyvyn parantamiseksi ovat mm. etälennonjohtojärjestelmien (MROT) käyttöönotto, yhteistyön syventäminen muiden lennonvarmistusyhtiöiden kanssa (FINEST-hanke) sekä matalalentoverkoston hallinta Suomessa tulevaisuudessa.

Lennonvarmistus panostaa digitaalisten palveluiden kehittämiseen vuosi vuodelta enemmän. Tavoitteena on, että lentäjä tai muu lentoon liittyvä henkilö pystyy saamaan tarvitsemiaan palveluita yhdestä paikasta. Ennestään tuttuja ilmatilankäyttäjien peruspalveluita verkossa ovat ilmailutiedotus ja lennonneuvonta (ais.fi) sekä dronelennättäjien ohjeistus ja lennätyslupien käsittely.

Pian tarjoamme lisää digitaalisia ilmatilankäyttöön liittyviä palveluita, kun ilmatilannekuva- ja lennonvalmistelupalvelut tuodaan asiakkaidemme käytettäväksi. Sen jälkeen esimerkiksi säätiedot, lentokenttien palvelut ja aukioloajat sekä mahdolliset lentämiseen vaikuttavat kentän huoltotyöt ja poikkeustilanteet löytyvät reaaliaikaisesti samasta paikasta. Lentäjä voi tarkistaa sovelluksesta myös ilmavaraustiedot digitaalisen kartan avulla, jolloin lentäessä osataan valita turvallinen reitti.

Lisäksi tuottamaamme ja käsittelemäämme dataa on tarkoitus jalostaa edelleen koko liikennealan digitaalisten palveluiden kehittämiseksi.

Euroopan ympäristöystävällisin ilmatila

Teemme päivittäisessä työssämme paljon toimenpiteitä, jotta lentoliikenne voisi toimia mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Perustehtäviämme on huomioida ympäristöluvan asettamat vaatimukset lentomelunhallinnalle.

Lentoreittien optimointi, jatkuvan liu’un laskeutumiset ja tiivis kansainvälinen yhteistyö ovat keinojamme päästöjen vähentämisessä. Verkostolentoasemilla optimi liukulähestyminen toteutuu aina ja Helsinki-Vantaan jatkuvan liu’un lähestymisessä olemme Euroopan parhaita (lähde: CANSO).

Edellä mainittujen toimien lisäksi, lentoyhtiö Finnairin kanssa on aloitettu ainutlaatuinen yhteistyöhanke, "Perfect flight" jossa kehitetään dataintegraation kautta analyyseja lentojen ympäristötehokkuuden parantamiseksi entisestään.