Hyppää pääsisältöön

Kutsuliikenne (DRT)

Kutsuliikenteen tietojen tallentaminen (DRT)

FINAP-palveluun voi ilmoittaa myös niin sanotut kutsuliikennepalvelut. Kutsuliikenne tai kutsujoukkoliikenne ovat osa julkisten ja yksityisten palvelutoimittajien liikennepalvelutarjontaa. Kutsuliikenne on perinteistä aikataulunmukaista ja reittiin sidottua joukkoliikennettä joustavampaa ja palvelua pystyy mukauttamaan hyvin erityisryhmien, pienten taajamien tai maaseutualueiden liikennepalveluiden tarjoamiseen.  

FINAP-palveluun kutsuliikenteen palvelun voi tallentaa liikenteenä, joka ei noudata tarkkaa aikataulua- tai reittiä ja myös tilauksesta toimivana, mutta säännöllistä reittiä ja aikataulua noudattavana liikennepalveluna. Liikennepalvelua ostavan viranomaisen tai liikenteenharjoittajan on julkaistava FINAP-palvelussa vaaditut palvelun tiedot ja myös mahdolliset tilaus-, maksu- ja hintarajapinnat. Ohjeet kutsuliikennepalvelun ilmoittamiseen löytyvät tältä sivustolta. 

Kutsuliikenteen tallentamisen ja aineistojulkaisun prosessia ollaan parhaillaan päivittämässä (25.3.2022) palvelussa. Nykyisin kutsuliikenteen palvelut julkaistaan yleiskäyttöisessä GeoJSON formaatissa, mutta jatkossa tiedot tullaan julkaisemaan reittioppaiden paremmin tukemassa GTFS Flex standardin mukaisina tiedostoina.