Hyppää pääsisältöön

Kutsuliikenne (DRT)

Kutsuliikenteen tietojen tallentaminen (DRT)

FINAP-palveluun voi ilmoittaa myös niin sanotut kutsuliikennepalvelut. Kutsuliikenne tai kutsujoukkoliikenne ovat osa julkisten ja yksityisten palvelutoimittajien liikennepalvelutarjontaa. Kutsuliikenne on perinteistä aikataulunmukaista ja reittiin sidottua joukkoliikennettä joustavampaa ja palvelua pystyy mukauttamaan hyvin erityisryhmien, pienten taajamien tai maaseutualueiden liikennepalveluiden tarjoamiseen.  

FINAP-palveluun kutsuliikenteen palvelun voi tallentaa liikenteenä, joka ei noudata tarkkaa aikataulua- tai reittiä ja myös tilauksesta toimivana, mutta säännöllistä reittiä ja aikataulua noudattavana liikennepalveluna. Liikennepalvelua ostavan viranomaisen tai liikenteenharjoittajan on julkaistava FINAP-palvelussa vaaditut palvelun tiedot ja myös mahdolliset tilaus-, maksu- ja hintarajapinnat. Ohjeet kutsuliikennepalvelun ilmoittamiseen löytyvät tältä sivustolta. 

Kutsuliikenteen tallentamisen ja aineistojulkaisun prosessia päivitettiin vuoden 2022 aikana. Palveluun kuvatut kutsuliikenteen palvelut julkaistaan yleiskäyttöisessä palveluntoimittajan mahdollisesti ilmoittaman rajapinnan lisäksi GTFS Flex ja GeoJSON formaateissa. GTFS Flex standardin hyödyntäminen tukee ilmoitettujen palveluiden integrointia esimerkiksi reittioppaisiin. 

Kutsuliiikenteen tietojen tallentamisen tavoista on Finap-palvelun yleisohjeessa tarkemmat kuvaukset (LINKKI)