Hyppää pääsisältöön

Eu­roo­pan pa­ras­ta len­non­var­mis­tus­pal­ve­lua tur­val­li­ses­ti, täs­mäl­li­ses­ti ja ym­pä­ris­tö huo­mioi­den

Lentoliikenne varmistaa Suomen ja sen eri alueiden saavutettavuuden tehokkaasti. Normaalioloissa lennonvarmistuspalvelua tarjotaan aluelennonjohdossa noin 270 000 lennolle ja Helsinki-Vantaalla noin 190 000 operaatiolle vuosittain. Päivittäin Helsinki-Vantaalla varmistetaan keskimäärin 500 nousua ja laskua.

Turvallisuus on aina työssämme ykkösenä. Emme tingi myöskään täsmällisyys-  tai ympäristötehokkuustavoitteissamme, joissa tähtäämme Euroopan parhaaksi. Vaikka toimintamme on kiistatta huippuluokkaa, emme väitä olevamme maailman paras, sillä väitettä olisi vaikea todentaa. Vertailu eurooppalaisittain on helpompaa, sillä EU-komissio asettaa tavoitteet lennonvarmistuksen tuottamiselle.

EU-komissio asettaa tavoitteet turvallisuudelle, kustannustehokkuudelle, täsmällisyydelle ja ympäristötehokkuudelle. Fintrafficin lennonvarmistuksen suorituskykyä mitataan näissä ominaisuuksissa verrokkiryhmään, joka käsittää Irlannin, Ruotsin, Norjan ja Tanskan lennonvarmistuspalvelut.

Kehitystyö kilpailukyvyn parantamiseksi jatkuu

Suomen kansainväliset yhteydet ovat olleet ennen pandemiaa Pohjois-Euroopan parhaat. Asiakkaamme odottavat meiltä ensisijaisesti, että Suomen lentoliikenne toimii ilman viiveitä ja palvelukatkoja mutta myös sitä, että palvelumme ovat kilpailukykyisiä.

Niin lennonvarmistuksen kuin muidenkin alan toimijoiden on pandemian jälkeen etsittävä tapoja parantaa palveluiden laatua ja tehokkuutta. Strategiset hankkeemme vahvistavat ja edistävät näitä, sekä kaikkia muita meille asetettuja tavoitteita ja vaatimuksia erittäin hyvin. Ratkaisujamme kilpailukyvyn parantamiseksi ovat mm. etälennonjohtojärjestelmien (MROT) käyttöönotto, yhteistyön syventäminen muiden lennonvarmistusyhtiöiden kanssa (FINEST-hanke) sekä matalalentoverkoston hallinta Suomessa tulevaisuudessa.

Lennonvarmistus panostaa digitaalisten palveluiden kehittämiseen vuosi vuodelta enemmän. Digitietoa on ollut saatavilla ilmailualalla jo pitkään, mutta sitä ei ole aiemmin jäsennetty keskitetysti yhteen paikkaan. Ennestään tuttuja verkosta löytyviä ilmatilankäyttäjien peruspalveluita ovat ilmailutiedotus- ja lennonneuvonta (ais.fi) sekä lentoestelausuntopalvelu. Dronen lennättäjille olemme tarjonneet rekisteröintipalvelua, ohjeistusta sekä käsitelleet lennätyslupia.

Tavoitteena on, että lentäjä tai muu lentoon liittyvä henkilö pystyy saamaan tarvitsemiaan palveluita yhdestä paikasta.

Vuonna 2021 otimme käyttöön dronelennättäjien rekisteröintipalvelun verkossa, yhteistyössä Traficomin kanssa. Vuonna 2022 tarjoamme lisää digitaalisia ilmatilankäyttöön liittyviä palveluita, kun ilmatilannekuva- ja lennonvalmistelupalvelut tuodaan asiakkaidemme saataville. Sen jälkeen esimerkiksi säätiedot, lentokenttien palvelut ja aukioloajat sekä mahdolliset lentämiseen vaikuttavat kentän huoltotyöt ja poikkeustilanteet löytyvät reaaliaikaisesti samasta paikasta. Lentäjä voi tarkistaa sovelluksesta myös ilmavaraustiedot digitaalisen kartan avulla, jolloin lentäessä osataan valita turvallinen reitti.

Lisäksi tuottamaamme ja käsittelemäämme dataa on tarkoitus jalostaa koko Fintrafficin valtiolta saaman toimeksiannon mukaisesti eteenpäin liikennealan digitaalisten palveluiden kehittämiseksi.

Lennonvarmistuksella on myös kaupallista palvelumyyntiä Euroopan alueella. Olemme vastanneet teknisistä COM ja NAV- ylläpitopalveluista Ruotsissa viidellä lentoasemalla: Kalmar, Karlstad, Jönköping, Norrköping, Skellefteå.

Maineemme lennonvarmistuksen koulutuspalvelujen tarjoajana on kansainvälisesti katsoen erittäin hyvä.  Olemme viime vuosina kouluttaneet suomalaisten lennonvarmistusalan ammattilaisten lisäksi lennonjohtajia mm. Ruotsiin, Viroon, Latviaan, Luxemburgiin ja Bosnia-Hertzegovinaan.

Euroopan ympäristöystävällisin ilmatila

Teemme päivittäisessä työssämme paljon toimenpiteitä, jotta lentoliikenne voisi toimia mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Perustehtäviämme on huomioida ympäristöluvan asettamat vaatimukset lentomelunhallinnalle.

Lentoreittien optimointi, jatkuvan liu’un laskeutumiset ja tiivis kansainvälinen yhteistyö ovat keinojamme päästöjen vähentämisessä. Verkostolentoasemilla optimi liukulähestyminen toteutuu aina ja Helsinki-Vantaan jatkuvan liu’un lähestymisessä olemme Euroopan parhaita (lähde: CANSO).

Edellä mainittujen toimien lisäksi, lentoyhtiö Finnairin kanssa on aloitettu ainutlaatuinen yhteistyöhanke, jossa kehitetään dataintegraation kautta analyyseja lentojen ympäristötehokkuuden parantamiseksi entisestään.

 

Liitetiedostot

Liite Koko
lennonvarmistus_strategia.jpg 73.78 KB