Hyppää pääsisältöön

Uutiset

Kättely servereiden edessä. Kuvitus.

Liikenteen digitalisaatiosta jopa satojen miljoonien eurojen hyödyt Suomelle

Ke, 05/17/2023 - 13:26

Liikenteen avoimella datalla voidaan ehkäistä ruuhkia ja tehostaa kuljettamista.

Helmi Tuori. Blogin kuvituskuva

Liikkumisen digikaksonen tulee – torille!

Ke, 05/10/2023 - 07:41

LiiDi2 -hanke määrittelee yhdessä yritysten ja kaupungin kanssa liikkumisen digitaalisen kaksosen hahmoa: mistä datalähteistä se koostuisi ja kuinka tätä dataa voitaisiin kerryttää.

Fintrafficin strategia- ja viestintäjohtaja Mikko Saariaho: Liikenteen ja logistiikan tuottavuus ja ekologisuus nousuun digitalisaation avulla

Ma, 05/08/2023 - 11:03

Liikenteeseen kuluu yrityksillä ja kotitalouksilla yli 10 prosenttia käytettävissä olevista varoista. Liikenteen ja logistiikan tehostaminen digitalisaation avulla viidellä prosentilla lisäisi kotitalouksien ostovoimaa noin 600 miljoonaa euroa vuodessa ja alentaisi yritysten kustannuksia 1,5 miljardia vuodessa. Myös julkisia liikenteen menoja on mahdollista tehostaa merkittävästi nykyistä yhtenäisemmän tietopohjan avulla.

Kättely servereiden edessä. Kuvitus.

Ter­ve­tu­loa Fint­raf­fi­cin De­ve­lo­per Day­hin tors­tai­na 25.5. klo 13.00–14.50!

Pe, 05/05/2023 - 11:07

Ter­ve­tu­loa Fint­raf­fi­cin De­ve­lo­per Day­hin tors­tai­na 25.5. klo 13.00–14.50!

Vieraskynässä Patrik Hellman: Saumatonta digitaalista yhteistyötä – logistiikan kilpailuetu

Pe, 04/21/2023 - 08:40

Kauan sitä on odotettu ja vieläkin kauemmin siitä on puhuttu. Ai mistä? Portnet’in korvaavasta avoimesta reaaliaikaisesta liikenteen ohjausjärjestelmästä merellä ja maissa.

henkilöautoja maantiellä

Kuinka annan palautetta maanteiden kunnosta? Muista nämä kolme kultaista sääntöä

Pe, 04/14/2023 - 11:06

Tuliko sinulla autoillessa vastaan tienpinnan päällystevaurioita, maantielle vaarallisesti tuiskunnutta lunta tai oliko tie erityisen liukas tai tulvaveden valtaama? Tiedätkö, kuinka toimia, jos haluat tehdä ilmoituksen maanteiden kuntoon liittyen?

Kertaa nyt palautekanavat ja tiedät minne voit tehdä ilmoitukset, jotta ne välittyvät mahdollisimman nopeasti alueen tienhoidosta vastaavalle urakoitsijalle.

Matkustajat nousemassa junaan

Vaisu talouden kehitys vähensi kuljettamista – henkilöliikenne silti kasvussa

Pe, 04/14/2023 - 10:59

Suomen talouden vaisu kehitys on heijastunut tammi-maaliskuussa erityisesti raskaan tieliikenteen määriin. Kasvua oli henkilöautoliikenteessä ja kaukojunaliikenteessä.

Autossa taukoa pitämässä

Pääsiäisliikenteeseen lähdössä? Fintrafficin liikenteen palvelut varmistavat onnistuneen matkan myös pääsiäisenä

Ti, 04/04/2023 - 11:52

Pääsiäisviikonloppu lähestyy ja pian pitäisi sukeltaa liikenteen sekaan. Luvassa sujuvaa matkantekoa vai hermoja kiristäviä kilometrejä? Oman reitin ennakkosuunnittelu ja liikennetilanteen reaaliaikainen seuraaminen matkan varrelta mahdollistavat, että loma alkaa jo tien päältä.

Reittiopas uudistui: matkanteko helpottuu matkahaulla ja reaaliaikaisella pysäkkitiedolla

Ma, 04/03/2023 - 08:52

Joukkoliikenteen palveluiden, aikataulujen ja reittien löytäminen on nyt Suomessa helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Opas.matka.fi-reittiopas uudistui 30.3. Samalla myös eri joukkoliikennepalveluiden tuottajien reittiopaspalvelut paranevat, sillä ne käyttävät pääosin saman taustajärjestelmän tietoa koko Suomesta aiempaa kattavammin.

Maantieliikennettä, autoja ja valokeiloja

Apua ruuhkien välttämiseen - Fintraffic hyödyntää Wazen reaaliaikaista ajoaika- ja ruuhkatiedotusta Kehä III:lla

Ke, 03/29/2023 - 08:31

Fintrafficin tieliikenteenohjaus hyödyntää vuoden 2023 syksystä alkaen Wazen dataa Kehä III:n tiedotusopasteissa sujuvoittaakseen liikennettä. Fintraffic on mukana Waze for cities -ohjelmassa, jossa kumppanit voivat hyödyntää Wazen keräämää liikennedataa ja jakaa myös omaa dataa Wazelle.

Fintrafficin hankkiman liikennepalveluiden tietokannan tarjouskilpailun kuvituskuva.

Valtakunnallisen liikennepalveluiden tietokannan tarjouskilpailu

Pe, 03/24/2023 - 10:08

Fintraffic on hankkimassa Valtakunnallista liikennepalveluiden tietokantapalvelua. Se kokoaa ensisijaisesti kaikki säännöllisen joukkoliikenteen ja toissijaisesti myös muiden liikennepalveluiden yhteensopivat ja validoidut rajapinnat ja niiden sisältämät matkatiedot osaksi yhtä valtakunnallista konsolidoitua ja harmonisoitua tietokantaa.

Liikennetiedolle on iso tarve. Kuvituskuva

Tieto kaupunkien katujen kunnossapidosta, liukkaudesta ja liikenteen määrästä sujuvoittaisi liikennettä

Ti, 03/21/2023 - 08:36

Fintrafficin kyselyn mukaan keskitetylle liikenteen datalle on suuri tarve. Toistaiseksi kaupunkien katuverkon liikennedata ei kaikilta osin ole saatavilla, minkä vuoksi esimerkiksi navigaattoreissa ja karttapalveluissa tarjolla oleva liikenteen reaaliaikainen tilannekuva on usein puutteellinen. Nyt Fintraffic kutsuu kuntia, urakoitsijoita, palveluntuottajia ja tietojärjestelmätoimittajia mukaan jakamaan dataa liikenteen sujuvoittamiseksi kaikille.

Vieraskynässä Staffan Herlin: Nyt jos koskaan yhteisellä tekemisellä on paikkansa. Kuvituskuva

Vieraskynässä Staffan Herlin: Nyt jos koskaan yhteisellä tekemisellä on paikkansa

Ti, 03/07/2023 - 10:49

Venäjän hyökkäyssodalla on merkittäviä seurauksia myös Itämeren alueen logistiikkaan. Lännen kaupankäynti Venäjän kanssa on vähentynyt ratkaisevasti ja läntiset logistiikkatoimijat ovat pitkälti vetäytyneet Venäjältä. Näin ollen voidaan tietyssä mielessä todeta, että Suomi on logistisesti jälleen yksin täällä Euroopan koillisosassa. Suomen idänkaupan tyrehtyminen lisää myös merikuljetusten osuutta ulkomaankaupassamme, joten saariefekti on entisestään kasvanut.

Janne Lautanala ehdolla Vuoden 2023 teknologiajohtajaksi

To, 03/02/2023 - 15:49

Ekosysteemi- ja teknologiajohtajamme Janne Lautanala on ehdolla Vuoden 2023 teknologiajohtajaksi.

Tyttö pysäkillä katsomassa kännykkää

Uuden sukupolven reititysmoottori käyttöön Reittioppaissa

Ke, 02/22/2023 - 12:39

Reittioppaiden hakuominaisuudet nopeutuvat ja monipuolistuvat uuden sukupolven reititysmoottorin käyttöönoton myötä. Ensimmäisenä moottori tulee käyttöön Tampereen reittioppaassa keskiviikkona 22. helmikuuta. HSL-alueella ja valtakunnallisessa Matka.fi -reittioppaassa uusi reititysmoottori otetaan käyttöön myöhemmin kuluvan kevään aikana.