Hyppää pääsisältöön

Fintrafficin tavoitteet eri liikennemuodoissa

Lennonvarmistus  

Lentoliikenne varmistaa Suomen ja sen eri alueiden saavutettavuuden tehokkaasti. Vastuullamme on Suomen ilmatilan käytön hallinta sekä lentoreitti- ja lennonvarmistuspalvelut 22 lentoasemalla. Aluelennonjohtomme tarjoaa normaalioloissa vuosittain palvelua noin 270 000 lennolle. Helsinki-Vantaan lentoasemalla annamme palvelua vuosittain 190 000 operaatiolle ja vuorokaudessa keskimäärin 500 operaatiolle.

Turvallisuus on aina työssämme ykkösenä. Tuotamme Euroopan parasta lennonvarmistuspalvelua kustannustehokkaasti, täsmällisesti ja ympäristöä huomioiden. Tarjoamme ilmatilan käyttöön liittyviä digitaalisia palveluita asiakkaillemme. Tavoitteena on tulevaisuudessa hallita matalalentoverkostoa Suomessa. 

Esimerkkinä yhteistyökyvystämme toimii hanke yhteisen ilmatilan käyttöönottamiseksi Viron kanssa.  Kustannustehokkuudesta kertoo hanke etälennonjohdon käyttöönottamiseksi ja huippuosaamisesta kertoo  konsultointi- sekä koulutuspalveluidemme kansainvälinen kysyntä. 

Meriliikenteenohjaus  

Suomen viennistä 90 prosenttia ja tuonnista 80 prosenttia kulkee meriteitse. Joka vuosi myös lähes 20 miljoonaa matkustajaa kulkee Suomen ja ulkomaiden satamien välillä.

Fintrafficin meriliikenteenohjauksen tehtävänä on varmistaa ulkomaankaupan ja kotimaan vesiliikenteen turvallinen ja häiriötön toiminta. Meriliikennekeskuksemme valvovat rahti- ja matkustajalaivojen sekä tankkereiden turvallista kulkua Suomen rannikkoalueella ympärivuorokautisesti – vuoden jokaisena päivänä.

Teemme jatkuvasti töitä digitalisoituvan meriliikenteen ytimessä, jossa kehitämme alusliikennepalvelun lisäksi meriliikenteen tiedonvaihtoalustoja, älykkäitä tietopalveluita ja vahvistettua tilannekuvaa. Tavoitteenamme on, että data liikkuu tehokkaasti ja reaaliaikaisesti alusten, Suomen satamien ja esimerkiksi eri satamaoperaattoreiden välillä. Tämä mahdollistaa entistä turvallisemman, sujuvamman ja tehokkaamman meriliikenteen sekä merikuljetusten kytkeytymisen muihin liikennemuotoihin.

Digitalisoituva ja automatisoituva toimintaympäristömme vaatii meiltä myös jatkuvaa osaamiseemme panostamista. Ammatillinen osaaminen ja jatkuva uuden oppiminen ovatkin se perusta, jonka varaan kehitystyötä rakennamme. Yrityskulttuurimme pohjautuu arvoihin - mahdollistaen ratkaisukeskeisen, innovatiivisen ja uudistumiskykyisen toiminnan.

Raideliikenteenohjaus 

Me Fintrafficin raideliikenteenohjauksessa varmistamme vuosittain yli 500 000 junan, tavaroiden ja 82 miljoonan matkustajan turvallisen ja sujuvan perillepääsyn 24/7/365.

Toimimme rautatieliikenteen ytimessä, sillä liikenteenohjauksen lisäksi palvelujamme ovat liikennesuunnittelu, kapasiteetinhallinta, käyttökeskustoiminta, junamatkustajille suunnatut matkustajainformaatiopalvelut sekä turvavalvomon ja liikenteen laadun valvomon tarjoamat palvelut.

Turvallisuus on meille kaiken perusta. Kehitämme jatkuvasti toimintaamme, tapaamme tehdä töitä ja järjestelmiämme, jotta rautateiden turvallisuustaso kohoaa entisestään. Moderni Digiradan järjestelmäratkaisu, automaatioasteen kasvattaminen ja osaamisen kehittäminen nostavat varautumisen ja turvallisuuden astetta entistä korkeammalle.

Hyödynnämme omassa toiminnassamme innovatiivisesti dataa sekä jaamme sitä tehokkaasti liikennepalveluiden kehittäjien käyttöön. Jatkossa sidosryhmillämme on käytettävissään laadukasta reaaliaikaista tietoa koko liikennemuodosta. Tuottamamme liikennetieto parantaa palveluiden käytettävyyttä sekä edistää saumattomia matka- ja kuljetusketjuja. Näiden ja tuotteistamiemme digitaalisten palveluiden avulla voimme aiempaa paremmin palvella sidosryhmiämme ja asiakkaitamme. 

Meille tärkein ja arvokkain voimavara on meillä työskentelevät ihmiset. Kehitämme osaamistamme ja erityisesti digitaalisia kyvykkyyksiämme. Panostamme yrityskulttuuriin, joka tukee uudistumista, innovatiivisuutta, muutosjohtamista ja yksilöllistä osaamisen- sekä urapolkujen kehitystä.

Tieliikenteenohjaus  

Suomen henkilö- ja tavaraliikenne perustuu sujuvaan ja tehokkaaseen liikenteeseen maanteillä. Tavaraliikenteestä 63 prosenttia ja matkustajaliikenteestä 90 prosenttia kulkee kumipyörillä.

Huolehdimme Fintrafficin tieliikenteenohjauksessa maanteiden turvallisesta ja sujuvasta liikenteestä 24/7/365. Teemme töitä aina maanteiden, rajanylityspaikkojen sekä tunnelikohteiden teknisten järjestelmien suunnittelusta tiesäätietojen tuottamisen koko ketjuun sekä jatkuvaan liikenteen seurantaan saakka.

Tiesääasemat, liikenteen automaattiset mittauspisteet, kelikamerat ja kaikkiaan noin 20 000 liikenteenhallinta- sekä keli- ja säälaitettamme tuottavat jatkuvaa reaaliaikaista tilannekuvaa, jota hyödynnämme sekä liikenteenohjauksessa että palvelukehityksessä – asiakaskärki edellä. Tavoitteenamme on entistä kokonaisvaltaisempi tiedonvaihto, jonka ansiosta esimerkiksi autoilijat saavat jatkossa kattavampaa olosuhde- ja liikennetietoa sekä ennusteita, teiden kunnossapito pystyy ennakoimaan töitään vieläkin kohdennetummin, logistiikka- ja liikennealan toimijat saavat käyttöönsä yhä tehokkaampia ajoreittejä sekä hälytysajoneuvot liikennevaloetuuksia.

Kehitämme liikenteenohjauksen palveluiden rinnalla jatkuvasti osaamistamme ja kyvykkyyksiämme, jossa ihmislähtöinen, innostava ja reilu yrityskulttuurimme tukee tavoitteidemme toteutumista, arvojen kulkiessa kaiken keskiössä.