Skip to main content
Kädet ja tietokone kuvituskuva

Blogg: Immobilité – rör dig mindre

Växthusgasutsläppen från inrikestrafiken utgör cirka en femtedel av Finlands växthusgasutsläpp och cirka 28 procent av energisektorns utsläpp. Enligt Statistikcentralens energistatistik har trafikens andel varit cirka 16 procent av slutanvändningen av energi under de senaste åren. Den klart största delen (över 90 %) av inrikestrafikens växthusgasutsläpp och energiförbrukning uppstår inom vägtrafiken.

Europeiska unionen kräver att Finland minskar sina utsläpp av växthusgaser från ansvarsfördelningssektorn (bl.a. trafik, jordbruk, uppvärmning och avfallshantering) med 39 procent fram till 2030.

I regeringsprogrammet har Finland förbundit sig att halvera växthusgasutsläppen från vägtrafiken fram till 2030.

På 30 år har det endast skett mindre förändringar av koldioxidutsläppen från inrikestrafiken

Enligt Statistikcentralen uppgick växthusgasutsläppen från inrikestrafiken till cirka 11,7 miljoner ton koldioxidekvivalenter (Mt CO2-ekv.) år 2018. Jämfört med 2005 har utsläppen minskat med cirka 10 procent och jämfört med 1990 med cirka 4 procent. Vägtrafiken står för cirka 94 procent av utsläppen från den inhemska trafiken.

Enligt beräkningssystemet LIPASTO  uppgick koldioxidutsläppen från vägtrafiken till cirka 10,9 Mt år 2018. Cirka 54 procent av utsläppen orsakades av personbilar, cirka 32 procent av lastbilar, 8 procent av paketbilar, 5 procent av bussar och cirka 1 procent av motorcyklar, mopeder och mopedbilar. Enligt Statistikcentralens inventering av växthusgaser ökade utsläppen från vägtrafiken stadigt efter början av 1990-talet fram till år 2007, varefter de började avta bl.a. på grund av recessionen, bilarnas förbättrade energieffektivitet och användningen av biobränslen.

Olika människor rör sig på olika sätt

Olika befolkningsgruppers rörlighet skiljer sig åt både i fråga om sträckan och i fråga om ändamålet. I Trafikledsverkets (2018) persontrafikundersökning rörde sig en genomsnittlig vuxen totalt 43 km per dygn, varav närmare 70 procent gällde fritid, arbete och utbildning. Enligt undersökningen är det de så kallade bilisterna som rör sig mest, i genomsnitt 52 km per dygn.  I genomsnitt rör sig äldre och ungdomar betydligt mindre i och med att orsakerna till att de rör sig främst hänför sig till fritiden.

Möjliga åtgärder för att minska trafikutsläppen

Slutrapporten ”Vägen till koldioxidsnål trafik – en färdplan för trafik och logistik”, på finska från 2020 identifierar flera olika åtgärder för att minska växthusgasutsläppen från vägtrafiken, och de kan indelas i olika huvudgrupper:

  1. Påskynda förnyelsen av bilparken
  2. Infrastrukturinvesteringar i trafiksystemet
  3. Kollektivtrafik och hållbara färdsätt i städerna
  4. Hållbara trafiktjänster och digitalisering samt
  5. Förnybara bränslen

Immobilité!

I arbetet för reducerade trafikutsläpp har möjligheten att sänka utsläppen genom att minska trafikprestationerna (kilometer) och förbättra trafiksystemets energieffektivitet genom digitalisering fått alldeles för lite uppmärksamhet.

Olika avancerade distanstjänster kommer att öka möjligheten att ersätta fysisk rörlighet under de kommande årtiondena. Under coronavåren såg vi att upp till 59 procent av arbetskraften i Finland kunde gå över till distansarbete. På grund av COVID-19-pandemin var finländarnas övergång till distansarbete den högsta i Europa. Omställningen syntes i trafikvolymerna – våren 2020 sjönk de som mest med cirka 40 procent.

Baserat på undersökningar som genomförts i Finland och internationellt verkar det som om en betydande andel av människorna skulle vilja fortsätta att arbeta på distans även efter coronaperioden, åtminstone delvis. Många stora företag, t.ex. Microsoft och Google, har redan beslutat att övergå till en permanent work from everywhere-praxis.

På grund av goda kommunikationsförbindelser, befolkningens digitala kompetens och människors positiva attityder kan man bedöma att det finns goda förutsättningar för en permanent digital övergång i Finland. Uppskattningarna av potentialen varierar avsevärt, eftersom de antaganden som gäller tjänsternas spridning och användbarhet, liksom bland annat förändringarna på arbetsmarknaden, skiljer sig åt.

Förutom distansarbete gör även andra digitala tjänster, såsom distansläkartjänster, e-handel, distributionstjänster och kombinerad logistik, det möjligt för oss att minska trafikvolymer och utsläpp.

Då vägtrafikvolymen har ökat med en hastighet på mellan 1 och 3 procent per år kan man förutse att trafikvolymerna tack vare den nya digitala världsordningen och de nya arbetsmetoderna rentav kan sjunka permanent. 

Igen tänker man förbjuda privatbilism, för f-n!

Nej, jag vill inte förbjuda trafik, men jag hoppas att alla har en genuin möjlighet att välja huruvida de vill flytta på sig eller inte.  Många av oss vill använda sin tid till annat än att bara flytta på sig. Om digitala verktyg möjliggör detta ger det många fördelar: sparade euro, en renare miljö och mer tid med nära och kära. 

Bli mer produktiv, lyckligare och utsläppssnålare!

Vi har under det senaste året sett att vi med hjälp av digitala tjänster kan bli mer produktiva, lyckligare och utsläppssnålare. Att minska trafikprestationerna genom att använda digitala medel bör därför vara ett viktigt verktyg i verktygslådan för att minska trafikutsläppen.

Janne Lautanala, Ekosystem- och teknologidirektör, Fintraffic

Share